Долар чекає дефолту — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Долар чекає дефолту

Валюта
6544
Грецька криза, загроза дефолту України і прийняття закону про валютні кредити спровокували на поточному тижні майже 5-відсоткове подорожчання долара на українському міжбанку. Котирування в роздрібних обмінниках вже перевищили рівень 24 грн/$. Найближчий вектор руху курсу залежить від результатів переговорів Мінфіну з кредиторами України та подальшої долі закону про валютні кредити.
Курсові гойдалки
На початку липня курс гривні до долара на міжбанківському ринку закріпився на позначці 21 грн/$, підтверджуючи початкові експертні прогнози стабільної ситуації на ринку в середині літа. Проте вже на цьому тижні курс різко пішов вгору: за три дні долар подорожчав на міжбанку на 5%, незначно просів сьогодні на 0,6%. Безготівковий долар в четвер рухався від позначки 21,92 грн/$ до 21,84 грн/$.
Котирування на готівковому валютному ринку, втім, почали зростати ще до підйому цін на міжбанку. Сьогодні банки пропонували клієнтам долари навіть за 24,3 грн. До рівня понад 24 грн підвищилися навіть цінники в обмінних пунктах фінансових компаній, які ще тиждень тому пропонували населенню долар «всього» по 22 грн.
Нацбанк не робив ніяких дій, оскільки кожен подібний сплеск вважає підтвердженням ефективності його політики вільного курсоутворення. «Курс буде коливатися. Але залишається обмеження на покупку готівкової валюти, а банки не можуть купити на міжбанку валюти більше, ніж на 0,1% свого регулятивного капіталу. Ці заходи згладжують перекоси », – заявив кілька днів тому начальник управління валютних операцій і аналізу фінансових ринків НБУ Сергій Пономаренко. В НБУ декларували, що попит і пропозиція на ринку настільки збалансувалися, що це навіть дозволяє йому в окремі дні викуповувати валюту.
За словами джерела FinMaidan в НБУ, такими сплесками курсу активно користуються деякі великі експортери, які в пікові дні виходять на ринок і продають валюту за ціною вище звичайної. Після їх інтервенцій курс повертається до 21 грн/$.
Причини зростання
У червні, коли спостерігалося кілька валютних сплесків, експерти говорили, що долар зростав виключно у дні незбалансованості попиту та пропозиції. Тепер же в більшій мірі на ринок впливають зовнішні фактори. «Причин кілька. Ситуація навколо Греції розмиває довіру інвесторів до євро і спонукає деяких з них переводити інвестиції в долар, що зміцнює його по відношенню до інших валют. Також є побоювання з приводу можливого дефолту України та активізації діяльності проросійських бойовиків, що негативно впливає на гривню, – говорить аналітик ІК Empire State Capital Partners Євген Петруша. – Крім того, НБУ трохи послабив контроль над міжбанком на тлі уповільнення темпів інфляції та зайняв вичікувальну позицію». 24 липня Мінфін або здійснить планову виплату купонного доходу на $120 млн, або введе мораторій на обслуговування і погашення зовнішнього боргу, що означатиме дефолт. Поки домовленостей з кредиторами немає.
Дефіцит валюти, спричинений економічними факторами, посилюється політичною невизначеністю. «Економічний спад і змінюється зовнішня кон’юнктура знижує можливості експортерів. Більше того, політичні ризики, складні переговори з кредиторами щодо реструктуризації боргу і неоднозначні заяви про дефолт стримували компанії від закладу виручки в країну », – упевнений експерт інформаційно-аналітичного центру Forex Club в Україні Андрій Шевчишин.
Популістська складова
Різке зростання курсу нагадало учасникам валютного ринку про те, що стабільність гривні є дуже крихкою. На минулому тижні парламент прийняв закон про переведення роздрібних валютних кредитів у гривню за курсом, близьким чи рівному 5,05 грн/$. Щоб провести конвертацію кредитів на цих умовах, банкам доведеться вийти на міжбанк із заявкою на покупку $6 млрд. В Незалежній асоціації банків України вже підрахували, що в цьому випадку долар може підскочити до 40-50 грн. І тоді збиток банків, який очікується на рівні 100 млрд грн при курсі в 21 грн/$, виявиться вдвічі вище. Президент Петро Порошенко обіцяв ветувати закон, але до цього ця проблема буде впливати на очікування і поведінку експортерів та імпортерів.
Тому банкіри сподіваються, що закон буде скасовано найближчим часом. «Якщо популістські плани будуть реалізовані і закон про реструктуризації не буде ветований президентом, курс на чорному ринку може бути яким завгодно високим, навіть якщо офіційний курс буде адміністративно утримуватися Нацбанком, – говорить голова правління Кредобанку Дмитро Крепак. – Якщо буде вето на цей закон і продовження співпраці з МВФ після успішної реструктуризації зовнішніх боргів, то можливо буде втримати курс на поточному рівні до кінця року ».
Олена Губар, Руслан Чорний
За матеріалами:
FinMaidan
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас