Як виплати ФГВ тиснуть на гривню — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Як виплати ФГВ тиснуть на гривню

Валюта
1362
Вчора гривня в черговий раз почала різко втрачати свою вартість щодо іноземних валют. Головне, це знову вдарило по населенню. «Незважаючи на складну ситуацію у світі, валютний ринок України зберігає спокій. Триває зміцнення реального ефективного обмінного курсу гривні, і до того ж, четвертий місяць поспіль ми фіксуємо приріст депозитарної бази в національній валюті», – сказала глава НБУ Валерія Гонтарева на зустрічі з банкірами у вівторок.
Меседж голови Нацбанку знову спрацював навпаки. Наступного дня валютні спекулянти на «чорному ринку» в першій половині дня намагалися підняти вартість долара ближче до 25 грн, проте цього їм зробити не вдалося
Наприкінці робочого дня готівковий долар перебував у коридорі 23,5 – 24,1 грн. За картковими операціями банки списували валюту за курсом від 23 до 24 грн за долар, водночас за долар за тими ж операціями давали від 21 до 23 грн.
Міжбанківський ринок вів себе спокійніше, незважаючи на те, що НБУ прибрав свій звичний коридор і не втручався в торги. У середині дня середньозважений курс перевищив позначку у 22 грн, у такий спосіб збільшивши бажання експортерів продавати валюту. Завдяки останньому чиннику, торги залишилися в тому діапазоні, який влаштовує НБУ. Наприкінці дня середньозважений курс гривні щодо американського долара склав 21,97.
Скарбник іншого великого банку прогнозує, що якщо НБУ не втрутиться в ситуацію, то міжбанківський курс може зрости ще на 1–1,5%. «Основний драйвер зростання курсу долара сьогодні – готівковий ринок. Курс зростає через виплати Фонду гарантування. Також є банки, які закривають очі на обмеження НБУ і скуповують валюту. Виходять із самого ранку, закривають свої заявки. Поки росте готівковий ринок, буде рости й безготівковий», – пояснює співрозмовник.
Фінансовий аналітик компанії «Альпарі» Олександр Михайленко зазначає, що зростання валютних котирувань на готівковому ринку почалося відразу після старту виплат клієнтам Дельта Банку. «Підвищений попит на валюту з боку постраждалих вкладників може бути однією з ключових причин зростання курсу долара і євро на готівковому ринку. І може розглядатися як чудовий індикатор ставлення населення до перспектив валютного ринку», – констатує Михайленко.
Крім виплат ФГВ, додатково тиснути на гривню може сезонний чинник: у період літніх відпусток попит на валюту з боку населення підвищується. Однак, з огляду на падіння реальних доходів громадян, цей чинник вже не є настільки істотним.
Голова правління «Кредобанку» Дмитро Крепак вважає, що нинішнє ослаблення гривні має здебільшого психологічні корені. «Основна причина зростання курсу інвалюти на сьогодні більше психологічна, ніж економічна. Найшвидше, це реакція на популістський закон про конвертацію валютних кредитів і передвиборчі обіцянки індексувати доходи громадян».
На його думку, якщо ці рішення будуть реалізовані, то вартість валюти на чорному ринку може неабияк зрости – незважаючи на те, що офіційний курс буде адміністративно утримуватися Нацбанком. Водночас, якщо реалізації цих рішень вдасться уникнути, а співпраця зі МВФ продовжиться, то регулятор зможе до кінця року утримати курс на сьогоднішньому рівні. «Індексація без економічного зростання – це просто додаткова незабезпечена гривня, яка виллється в реальну інфляцію і знецінення національної валюти», – підкреслює Крепак.
Скарбник найбільшого банку вважає, що різниця між офіційним курсом і курсом готівкового долара на чорному ринку потенційно може досягти трьох-чотирьох гривень, однак у Нацбанку поки що є весь інструментарій для управління ситуацією.
«НБУ має всі важелі впливу на курс – і адміністративні, і ринкові. Найімовірніше, з огляду на той факт, що майже весь минулий тиждень НБУ викуповував надлишок валюти з ринку за курсом приблизно 21 гривень за долар, він може собі дозволити збити курс до приблизно цього рівня», – вважає він. Водночас додає, що головне питання полягає в тому, чи потрібно це зараз самому Нацбанку? «Якщо так, то пора у процес втручатися, якщо ні – то можна і далі просто спостерігати за ринком, що регулятор зараз і робить», – резюмує співрозмовник.
Олександр Моісеєнко, Ольга Левкович
За матеріалами:
Forbes.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас