Шкіра кальмара допоможе у виготовленні гаджетів і одягу, що змінюють колір — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Шкіра кальмара допоможе у виготовленні гаджетів і одягу, що змінюють колір

Технології&Авто
256
Тим, хто незадоволений кольором свого одягу або гаджетів, зараз можна лише порадити вибрати в магазині щось інше за смаком.
Надалі, можливо, колір одягу або наявної електроніки можна буде міняти за своєю примхою. Це стане можливим у випадку, якщо вченим Каліфорнійського університету в Санта-Барбарі вдасться реалізувати одну з ідей, засновану на цікаві властивості шкіри кальмарів.
Кальмари Doryteuthis opalescen, можливо, і не найяскравіші з головоногих молюсків, що мешкають в Каліфорнійській затоці, але мають дивовижну здатність до світлового маніпулюванню.
Крім дару до маскування, наявного у інших каракатиць, восьминогів і кальмарів сімейства головоногих, ці кальмари можуть змінювати своє забарвлення декількома різними шляхами.
Згідно з даними останнього дослідження професора Деніела Морзе (Daniel Morse), здатності кальмарів до зміни кольору обумовлені можливістю управління білковими послідовностями, що дозволяє створювати певні відблиски світла.
Морзе вдалося описати механізм дії спеціальних клітин, ірідоцитів, що знаходяться в шкірі молюсків. Якщо вченим вдасться з його допомогою відтворити білкові послідовності в штучних структурах, це дозволить міняти їх колір в будь-який момент.
Морзе зазначив, кальмари відтворюють дуже яскраві кольори – як на картинах Моне. Так що надалі можна буде використовувати їх властивості як для маскування, так і для того, щоб привернути увагу присутніх своїм яскравим вбранням або кольором корпусу смартфона.
За матеріалами:
3dnews.ru
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас