Депутати пропонують посилити захищеність кредиторів під час банкрутства — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Депутати пропонують посилити захищеність кредиторів під час банкрутства

Кредит&Депозит
616
Група депутатів подала в Раду законопроект № 2286а, розроблений з метою «відновлення довіри між позичальниками і кредиторами».
Проте в реальності документ має на меті розширити права банків і захистити їх. Законопроект виправляє нинішню ситуацію, коли кредитори боржника, які взяли його майно в забезпечення, мають менше прав, ніж інші кредитори. І банки, які видають кредити бізнесу під заставу, не можуть повноцінно впливати на процес санації / банкрутства боржника, як це роблять інші кредитори.
Як і зараз, майно банкрута, яке є заставою, не включатиметься в загальну ліквідаційну масу, а буде використовуватися виключно для задоволення вимог конкретного кредитора. Але план санації зможе передбачити поділ кредиторів на категорії залежно від виду вимог, наявності або відсутності забезпечення по боргах.
При продажу заставного майна кредитор зможе визначити його початкову вартість та умови зміни ціни. Якщо ж таке майно не буде продано з аукціону, то кредитор зможе сам викупити його за найнижчою аукціонною ціною.
І якщо вартість майна, викупленого за найнижчою ціною, виявиться більше боргу, банк-кредитор повинен буде перерахувати різницю ліквідатору для розрахунку з іншими кредиторами.
Процес санації займе не більше року, протягом якого боржник не зможе порушити справу про своє банкрутство.
Учасники ринку позитивно оцінюють захист прав забезпечених кредиторів. Також банкіри хочуть заборонити проблемним боржникам отримувати нові кредити.
За матеріалами:
FinMaidan
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас