Pac-Man в космосі: Швейцарські супутники-прибиральники очистять космос від сміття (відео) — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Pac-Man в космосі: Швейцарські супутники-прибиральники очистять космос від сміття (відео)

Технології&Авто
750
Судячи з усього, Швейцарія намагається дотримуватися порядку і чистоти в усьому, в тому числі і космічному просторі.
Після запуску у вересні першого крихітного супутника формату CubeSat, наступної місією Швейцарського космічного центру при Федеральній політехнічній школі Лозанни (EPFL), іменованої CleanSpace One, є очищення орбіти від даного апарату.
З одного боку, проект CleanSpace One демонструє небажання дослідників засмічувати орбіту додатковим космічним сміттям, яке подорожує зі швидкістю більше 24 тис км / год і є небезпечною загрозою для інших супутників і астронавтів. Втім, основне завдання у даному випадку є тестування практичної системи очищення навколоземного простору від шматків космічного сміття відносного невеликих розмірів. Після розгляду безлічі варіантів група швейцарських вчених з EPFL зупинила свій вибір на вирішенні з конусоподібною мережею, яка асоціюється з героєм легендарної гри Pac-Man.
Пошук, не кажучи вже про упіймання, супутника розмірами 10х10х10 см – завдання не з легких. Для успішного виконання цієї частини операції дослідники розробляють спеціальні камеру з широким динамічним діапазоном і систему обробки зображень, які зможуть виявити відображення сонячного світла на сонячних панелях обертового SwissCube. До слова, якщо в процесі розгортання мережі виникнуть проблеми, то SwissCube може відскочити від супутника-чистильника CleanSpace One і, отже, опинитися в ще більш невідповідному місці.
Важливо відзначити, що в процесі розробки супутника-чистильника група дослідників змушена була відмовитися від декількох варіантів захоплення, включаючи шарнірний маніпулятор-руку кігтями і навіть щупальце. Зрештою вони прийшли до висновку, що найбільш надійним варіантом є конусоподібна мережі, що розгортається / згортається, відзначаючи наступне: «Ця система є надійніше і забезпечує більше можливостей для маневрування, ніж кігті або шарнірний маніпулятор». На завершальному етапі Pac-Man, зібравши всі «точки», сходить з орбіти і згоряє разом зі сміттям в щільних шарах атмосфери.
В даний час проект CleanSpace One благополучно пройшов стадію прототипу; група дослідників сподівається незабаром створити перші інженерні зразки, тоді як запуск фінальної версії Pac-Man на орбіту намічений на 2018.
За матеріалами:
ITC.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас