Плани Turkcell на українському ринку не обмежуються розвитком "Астеліту" - експерт — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Плани Turkcell на українському ринку не обмежуються розвитком "Астеліту" - експерт

Фондовий ринок
705
Плани турецького телекомунікаційного оператора Turkcell на українському телекомунікаційному ринку, очевидно, лежать в ширшій площині, ніж розвиток компанії “Астеліт”.
Таку думку висловила директор департаменту розвитку інновацій та інтелектуальної власності Міністерства економічного розвитку і торгівлі України Олена Мініч, коментуючи операцію з викупу Turkcell у української групи СКМ 44,96% частки в Euroasia Telecommunications Holding BV (Нідерланди), якому належить 100% ТОВ “Астеліт” (оператор мобільного зв’язку life:)).
За її словами, ця новина є позитивною для українського ринку і підтверджує, що закордонні інвестори бачать позитивний вектор змін в інвестиційному кліматі країни.
“Компанія Turkcell вже інвестувала в українську “дочку” за весь час близько $1,5 млрд (включаючи 3G), і це друга найбільша інвестиція Turkcell за межами Туреччини. Викуп акцій СКМ підтверджує їх серйозний намір продовжувати інвестувати в українську компанію та її розвиток” , – сказала О.Мініч.
На думку експерта, це також може означати агресивні плани з розгортання останнього покоління 3G-технологій зі швидкостями 63 Мбіт/сек (HSPA+) по всій Україні. Відповідаючи на питання про ринковість ціни угоди, О.Мініч зазначила, що оскільки всі умови угоди на даний момент не відомі і, крім анонсованих $100 млн за 44,96% акцій “Астеліт”, Turkcell ще погашає всі борги СКМ і зобов’язання (а сума боргу не публічна), то неможливо сказати, наскільки ціна відповідає ринковій.
“Якщо враховувати, що була недавня купівля ліцензії 3G за 3,355 млрд грн, а компанія “Астеліт” все ще збиткова, то навряд чи Turkcell дивиться на цю покупку як stand along deal, або окрему угоду. Враховуючи, що вже з квітня 2015 року йде due diligence “ТриМоб”, то плани Turkcell на ринку України, очевидно, лежать набагато ширше, ніж тільки розвиток “Астеліту”, – констатувала О.Мініч.
Говорячи про можливість придбання “Астелітом” підрозділу “Укртелекому” “Трімоб” експерт додала, що з придбанням “ТриМоб” “Астеліт” отримає перевагу на ринку відразу в декількох напрямках: “Трімоб” має мережу вже по всіх обласних містах і це дасть можливість дуже швидко бути присутнім у всіх обласних містах і виграти масу часу для розгортання власної мережі і продовжуватиме лідирувати в 3G вже з великим відривом від МТС і “Київстару”; при об’єднанні спектрів 3G двох компаній – “Астеліту” і “ТриМоб” – вийде 60 Мгц в діапазоні 2100 МГц (30 downlink і 30 Uplink), і це дасть унікальну можливість у майбутньому побудувати мережу 4G LTE FDD навіть без придбання нових частот.
“Якщо Turkcell купить “ТриМоб” і АМКУ погодить дану угоду, то це стимулює подальший розвиток ринку телекомунікацій та економіки в цілому”, – резюмувала О.Мініч.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас