КБ "Південне" пропонує США разом створювати ракетні двигуни на заміну російським — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

КБ "Південне" пропонує США разом створювати ракетні двигуни на заміну російським

Технології&Авто
1098
ДП “Конструкторське бюро” Південне “(КБП, Дніпропетровськ) відпрацьовує плани з налагодження співпраці з США в області ракетного двигунобудування, український розробник готовий виступити партнером в ініційованому урядом США проекті зі створення ракетних двигунів на заміну використовуваним на американських ракетах-носіях (РН) російським РД-180.
Про це розповів гендиректор КБП Олександр Дегтярьов.
Він зазначив, що в останні п’ять років КБ “Південне” займалося розробкою перспективного сімейства рідинних ракетних двигунів (РЖД) перших ступенів РН, які могли б ефективно використовуватися на американському ринку РН.
“Поглиблені цільові дослідження ринку США показали, що доцільно створення нового потужного двигуна тягою 250 тонн і зв’язки цих двигунів тягою 500 тонн і вище”, – уточнив Дегтярьов. “Сьогодні КБП ведуться переговори з низкою потенційних замовників та інвесторів із США, зацікавлених у реалізації даної ініціативи. За нашими оцінками, такий двигун може бути створений і випробуваний вже до 2019 року”, – повідомив Дегтярьов.
При цьому генконструктор пояснив: “Зацікавленість американської сторони в українських розробках пояснюється ще й тим, що по ряду причин американські космічні компанії намагаються піти від використання російського РД-180 на американських носіях. В даний час уряд США виділяє великі суми на пошук альтернативних рухових установок” .
За його словами, КБП зацікавлене у створенні двигунів перших ступенів “не тільки в частині виходу на міжнародний ринок, а й для забезпечення самодостатності власних ракет-носіїв, зокрема РН сімейства “Маяк”.
“Ринок ракетних двигунів великих тяг досить специфічний, він регулюється цілою низкою міжнародних угод, у тому числі” Положенням про нерозповсюдження ракетних технологій “(Україна є членом РКРТ з 1998 року), проте КБП бачить тут великі перспективи міжнародного співробітництва з компаніями США”, – резюмував Дегтярьов.
За даними КБП, до теперішнього часу компанія розробила понад 30 видів ЖРД, 17 з них доведені до серійного виготовлення. ЖРД розробки КБП оснащені РН “Зеніт”, “Циклон”, Vega.
За даними з відкритих джерел, двигунами РД-180 виробництва ВАТНВО” Енергомаш “(РФ) оснащуються американські РН Atlas 5 компанії United Launch Alliance (ULA). У червні ВПС США оголосили конкурс з розробки двигунів замість російських РД-180, обсяг потенційних контрактів оцінюється в 160 млн доларів. США до 2030 року можуть витратити на запуск військових і розвідувальних супутників близько 70 млрд доларів.
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас