Греція закрила банки і ввела контроль за рухом капіталів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Греція закрила банки і ввела контроль за рухом капіталів

Кредит&Депозит
1804
Грецький уряд прийняв рішення призупинити до 6 липня роботу банків і запровадити заходи щодо контролю за рухом капіталів, щоб зупинити витік депозитів і витік грошей з країни.
Громадяни Греції щодня зможуть знімати з банкоматів не більше 60 євро, їм також заборонено переказ грошей за кордон. Ці обмеження не стосуються іноземних туристів, говориться в постанові.
Греція готується провести 5 липня референдум, на якому громадяни повинні будуть проголосувати, приймати чи ні умови кредиторів.
Відзначимо, на вихідних вкладники масово знімали гроші з карток, спустошивши банкомати.
Фінансова система країни опинилася перед обличчям повної невизначеності. Європейський ЦБ в неділю прийняв рішення зберегти поки обсяги кредитування грецьких банків на колишньому рівні. Якщо в найближчі дні він вирішить припинити підтримку, в банківській системі не залишиться коштів і єдиним виходом буде почати друкувати власну валюту, пише The Wall Street Journal.
Залишається відкритим питання, яким чином влада зможе відновити довіру до банків і уникнути вилучення вкладів після того, як банки відкриються.
Побоюючись настання фінансового хаосу, міністр фінансів США Джейкоб Лью в телефонній бесіді з прем’єр-міністром Греції Алексісом Ціпрасом закликав уряд “вжити заходів з підтримки фінансової стабільності”. Напередодні Білий дім повідомив, що президент Барак Обама і канцлер ФРН Ангела Меркель в телефонній бесіді підкреслили “крайню важливість” пошуку шляхів, які дадуть можливість Греції залишатися в єврозоні.
Сам Ципрас в телевізійному зверненні заявив, що у закритті грецьких банків винні непоступливі кредитори, які відмовилися продовжити програму допомоги Греції після 30 червня. Звертаючись до співгромадян, Ципрас закликав їх до “терпіння” і “холоднокровності”.
Продовження підтримки грецьких банків, масштаб якої вже становить близько 90 млрд євро і постійно збільшувався з лютого, уже фактично порушує правила Європейського ЦБ. Підтримка через програму надзвичайної підтримки ліквідності (Emergency Liquidity Assistance, ELA) стала єдиним стабільним джерелом фондування для грецьких банків, що створює високі ризики для самого ЦБ, викликає невдоволення інших країн.
Німецький Бундесбанк минулого тижня нагадав, що ELA, відповідно до законодавства ЄС, не може бути механізмом фінансування урядів (грецькі банки як і раніше купують короткострокові боргові зобов’язання уряду).
За матеріалами:
The Wall Street Journal
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас