Що дізнався Арсеній Яценюк від бізнесу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Що дізнався Арсеній Яценюк від бізнесу

Казна та Політика
968
Керівництво Кабміну зустрілося з членами найбільших бізнес-об’єднань в Україні – Американської торгової палати (понад 600 компаній із 50 країн світу) та Європейської бізнес-асоціації (об’єднує приблизно 900 європейських, українських та міжнародних компаній).
Подібні сеанси зв’язку, у межах яких бізнесмени можуть напряму розповісти уряду про свої проблеми – вже регулярна практика, яка дозволяє бізнес-спільноті випустити пару, й іноді, за непідтвердженими даними, приносить результат.
Так, президент «Київстару» Петро Чернишов, який поставив у жовтні на аналогічній зустрічі запитання: «Скільки ще чекати аукціону зі 3G?!», влітку 2015-го активно розгортає 3G-мережу по всій Україні. Хоча, чи є зв’язок між цими двома подіями, точно не відомо.
Ігор Ланда, голова «Новус Україна», вперше присутній на такій зустрічі, каже, що хотів би почути від прем’єр-міністра, як буде розвиватися країна в короткостроковій і довгостроковій перспективі. «Дві асоціації підготували низку питань щодо всіх напрямів. Гадаю, що це буде конструктивний і предметний діалог», – анонсував банкір Володимир Лавренчук.
Міністри, які ще нещодавно самі належали до бізнес-кіл, декларували повну обізнаність у поточних проблемах. «Особисто я з Європейською бізнес-асоціацією та Американською торговою палатою зустрічаюся кілька разів на місяць. Я знаю, що в кого болить, і що відбувається. З огляду на це, малоймовірно, але, можливо, почую щось нове», – припустив Андрій Пивоварський, міністр інфраструктури. Він планував поставити запитання щодо нового закону про залізничний транспорт. «Публічно я вже його представляв, тепер хотілося б почути коментарі», – пояснив він.
Покликання на зовнішнього ворога цього разу не працювали. Альгірдас Шемета, бізнес-омбудсмен, зазначає, що більшість тих, на кого скаржиться бізнес, присутні в залі. «Особливо це стосується податкової сфери та правоохоронних органів. Йдеться про перевищення повноважень, безпідставні кримінальні провадження, а також суперечливі рішення місцевого самоврядування, – підкреслив він. – Надходять скарги й на Мінекономіки щодо реформування [режиму] експорту та імпорту».
«Чому не відбувається боротьба з корупцією? Чому низька ефективність держуправління? Чому досі йде контрабанда? – перерахувала проблеми Анна Дерев’янко, виконавчий директор Європейської бізнес-асоціації. – Арсенію Петровичу, чого бракує? Може, ми чогось не знаємо? Ми просто пам’ятаємо ваші обіцянки, коли ви стали прем’єром».
Арсеній Яценюк легко знайшов винних і переадресував претензії ГПУ, суддям і правоохоронним органам, які не підкоряються прем’єр-міністру. «Допоможіть і парламентаріям, які валять 70% реформ», – додав він.
За вже сформованою традицією, діалог проходив без камер – пресу попросили покинути зал. Як розповіли потім Forbes учасники зустрічі, основні претензії стосувалися реформ, темп проведення яких непомітний, рівня корупції – навпаки, дуже помітного, і певного хаосу у взаємодії гілок влади, пов’язаного з низькою якістю держуправління. Арсенію Яценюку довелося почути багато критики на свою адресу. «Реагував по-діловому», – характеризують бізнесмени поведінку прем’єра.
«Це загальноєвропейська практика, коли працює прозора система контролю і єдиний орган відповідає за весь харчовий ланцюжок, – вказує він. – Ми й зараз підтримуємо необхідність створення такого органу, проте закликаємо заздалегідь мінімізувати всі можливі ризики – зокрема, корупційні, оскільки в межі однієї структури намагаються вмістити відразу кілька напрямів (ветеринари, санепідемслужба, захист прав споживача, цінове регулювання, Сільгоспінспекція), і наділити цю структуру мегавладними повноваженнями контролю».
Він нарікає, що процес реструктуризації ключових для харчової галузі органів, які мають увійти до нового відомства, а зараз перебувають у стадії ліквідації, явно затягнувся. «Цілком незрозумілою залишається ситуація з призначенням керівника цього органу, який і мав би очолити процес формування нової структури», – говорить він.
Наталія Бондаренко, віце-президент із правових питань Carlsberg Ukraine, запевняє, що бізнес чудово розуміє: реформи не робляться за одну ніч, а поспіх негативно позначається на їхній якості. Але, вказуючи на «професіоналізм і амбітність» команди Кабміну, вона, втім, констатує, що значна кількість проблемних питань тонуть у рутині середньої ланки держслужбовців.
«Оновлення» влади тільки в розрізі керівних посад – не панацея. Необхідно шукати шляхи оновлення не фізичного, а ментального – бізнесу потрібна дерегуляція, прозорість та європеїзація в усіх сферах управління», – вважає вона.
Forbes пропонує ще три відгуки представників великого бізнесу про зустріч із владою.
Сергій Підгородецький, генеральний директор компанії «Атласджет Україна»
Сподіваємося, що особистий контроль прем’єра призведе нарешті до завершення всіх розслідувань діяльності Державіаслужби, і наша компанія нарешті зможе полетіти й залучати великі інвестиції, зокрема, в інші галузі.
Грехем Тайлі, голова ради директорів Американської торговельної палати в Україні, глава компанії «Шелл» в Україні
Як нам повідомив уряд, збільшення видобутку газу та підвищення енергоефективності є пріоритетами в енергетичному секторі на державному рівні. Деякі позитивні кроки в цьому напрямі вже було зроблено: ухвалено закон про ринок газу, палата вітає глибокий і конструктивний діалог у сфері оподаткування.
Однак, можливо, через те, що в бізнес-спільноти спочатку були високі очікування щодо реформ у секторі, сьогодні в діалозі з владою бізнес більшою мірою робить акцент на прискоренні темпу реформ, ніж на похвалах за вже досягнутий прогрес.
Ситуація у країні залишається непростою. Міжнародний бізнес це розуміє, і, як показали зустрічі з президентом Петром Порошенком і прем’єр-міністром Арсенієм Яценюком, Американська торгова палата готова допомагати в роботі над позитивними змінами у країні заради спільної користі.
Віталій Антонов, президент «Концерну Галнафтогаз» (мережа АЗК «ОККО»), генеральний почесний консул Литовської Республіки у Львові
Я вважаю, що ініціативи уряду однозначно правильні, члени уряду справляють враження висококомпетентних людей. Їм нелегко, зараз вони розчищають Авгієві стайні, що накопичилися за 20 з гаком років, і закономірно зустрічають серйозний опір.
Віталій Кравченко, Дарія Кравченко
За матеріалами:
Forbes.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас