Дилема Кличка: чи підтримає його Порошенко на виборах мера Києва — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Дилема Кличка: чи підтримає його Порошенко на виборах мера Києва

Казна та Політика
333
Чи підтримають Віталія Кличка його колеги по “Блоку Петра Порошенка” (БПП – партія “Солідарність”) на виборах мера Києва – в цьому полягає головна інтрига майбутніх перегонів в столиці. Переговори між представниками “Солідарності” та “УДАРу” з цього приводу ще тривають. І в рамках цих переговорів вирішується доля законопроекту про місцеві вибори з нормою про двотурові вибори міських голів.
Законопроект №2831-3 “Про місцеві вибори” був прийнятий за основу Верховною Радою 18 червня. Це голосування пройшло в пакеті – із рішенням про відставку Валентина Наливайченка з посади голови СБУ.
Мерське торговище
В той день в кулуарах Ради нардепи розповідали, що члени партії Віталія Кличка “УДАР” (входить до складу БПП – разом із партією “Солідарність”) обміняли відставку Наливайченка на вибори мерів в один тур. В “УДАРі”, як і в цілому в БПП, ці чутки спростовують.
Але подальше обговорення законопроекту №2831-3 показало, що питання алгоритму виборів мерів не знято. “Дискутується… питання про два тури виборів, але, думаю, що більшість за те, щоб були два тури виборів в містах понад 100 тис. чоловік (у поточній редакції законопроекту – в містах за населенням від 90 тис осіб, – РБК-Україна). Можливо, тут буде рівень змінений. Не 100, а 300, не 300, а 500 – у великих містах…. Є бачення, що навіть у невеликих обласних містах це робити не потрібно, а тільки робити у містах мільйонниках чи більше 500 тис.”, – сказав РБК-Україна перший заступник голови фракції БПП Ігор Кононенко.
Прогнозує вибори у два тури в столиці і один з авторів законопроекту №2831-3. На правах анонімності він заявив РБК-Україна, що вибори мерів проходитимуть у два тури. “Я даю гарантію на 99,9%… Я не уявляю собі, що зараз має статися, щоб ми відмінили другий тур”, – сказав нардеп.
В “Народному фронті” наполягають на збереженні двотурових виборів, бо цей пункт прописано в коаліційній угоді. “Я хочу подивитись на того депутата, який зареєструє пропозицію зробити з двох турів один тур. Рада за це голосувати не буде. Якщо такі спроби будуть, то позиція “Народного фронту” дуже проста: ми будемо вживати всіх парламентських і позапарламентських методів, щоб не допустити порушення коаліційної угоди. Будемо блокувати трибуни, мітинги влаштовувати, все що завгодно”, – заявив перший заступник голови комітету з питань правової політики і правосуддя Леонід Ємець, який, за інформацією РБК-Україна буде балотуватись на мера Києва від своєї партії.
Один із нардепів від БПП розповів РБК-Україна, що не все так однозначно. “В Кличка все ще думають, як йти на ці місцеві вибори. Вони б хотіли піти окремо – і другий тур йому не дуже вигідний”, – впевнений нардеп, додавши, що “УДАР” опинився в скрутній ситуації, з якої напружено шукає вихід і веде розмови з представниками різних політичних сил.
Водночас, нардепи від “Самопомочі” підтвердили РБК-Україна факт зустрічі Віталія Кличка з мером Львова Андрієм Садовим – під час футболу. “Вони зараз зустрічаються не тільки з представниками нашої партії”, – сказав нардеп від “Самопомочі”, маючи на увазі лідерів “УДАРу”.
Інший нардеп від “Самопомочі” додав, що його партія планує самостійно йти на місцеві вибори. “Партія планує брати участь у виборах не по всій Україні, а лише в тих містах, де сформовані осередки і самотужки може забезпечити якісне представництво”, – пояснив нардеп.
Нардепи також обговорюють можливі переговори між “УДАРом” і “Народним фронтом”. Втім, нардепи від “Народного фронту” категорично заперечують цю інформацію.
Також не підтверджується інформація про можливе приєднання до “УДАРу” Валентина Наливайченка, оскільки він зацікавлений у розвитку власної політичної сили.
В той же час, деякі нардепи від “УДАРу” вважають, що спільний з колегами по БПП похід на місцеві вибори в Києві відбудеться, але на умовах, невигідних для Віталія Кличка. Також подейкують, що прихильники Президента Петра Порошенка можуть взагалі не підтримати Кличка на виборах мера Києва.
“Вони можуть його кинути… Вони вже це робили, я прогнозую, що так і буде”, – сказав РБК-Україна на правах анонімності один із “ударівців”.
Але єдиний з команди Порошенка, хто може стати впливовим конкурентом Кличку – це спікер Ради Володимир Гройсман, колишній мер Вінниці. Втім, за інформацією джерел в Адміністрації Президента, у голови держави є сумніви щодо Гройсмана. “Він (Гройсман) зараз не в фаворі у Порошенка… Можливо, в чомусь завинив”, – сказав РБК-Україна співробітник АП.
Нардеп від БПП переконаний, що в Києві немає альтернативи Віталію Кличку. “Наливайченко не піде і Гройсман не піде (на вибори мера Києва, – РБК-Україна)”, – сказав нардеп.
Якщо все ж “Солідарність” Петра Порошенка висуне кандидатом на посаду мера Києва Гройсмана, то постане питання: хто буде спікером парламенту? Найбільш поширена версія з цього приводу – лідер фракції БПП Юрій Луценко.
Є також думка, що спікером може стати голова Державного управління справами (ДУС) Сергій Березенко, який зараз балотується до ВР по 205 округу (Чернігів). Втім, йому буде треба перемогти на виборах Генадія Корбана – екс-віце-губернатора Дніпропетровської області, одного з найближчих до Ігоря Коломийського людей.
“Я чув, що Гройсмана можуть дати на Київ, якщо Березенко переможе на 205 окрузі”, – сказав РБК-Україна один з лідерів “УДАРу”.
Закон про місцеві вибори може бути кардинально виправлений
До розгляду законопроекту №2831-3 у другому читанні буде внесено близько 200 поправок, повідомив РБК-Україна Ігор Кононенко. Засідання профільного комітету Ради з цього питання відбудеться 29 червня. Остаточно закон планують прийняти у четвер, 2 липня. Час для внесення правок депутати мають по 26 червня включно.
За словами Кононенка, переговори між фракціями по змінам до законопроекту тривають відразу в кількох напрямках. Найперше – йдеться про те, щоб не зменшувати кількість депутатів місцевих рад. “Тому що представництво депутатів від кількості виборців збільшиться і це буде впливати на їхню роботу”, – пояснив заступник голови фракції БПП.
“Батьківщина” наполягає, щоб мажоритарні кандидати до місцевих рад затверджувалися центральними апаратами партій. В “Батьківщині” побоюються, що в іншому разі може повторитися ситуація із рейдерством місцевих партійних осередків.
В БПП цю пропозицію готові підтримати. Один із авторів законопроекту сказав РБК-Україна, що цю ідею готова підтримати “Самопоміч”. Але у “Самопомочі” спростували цю інформацію. Мовляв, якщо така поправка буде внесена, одним із зловживань може стати централізований продаж округів.
Також депутати пропонують внести до закону поправку про “захищені трійки чи п’ятірки”. “Це три або п’ять депутатів, перших номерів у списку, які не закріплені за округами. За суттю, це невеличка частинка списку, чисто пропорційна система”, – пояснив Ігор Кононенко.
Обговорюються механізм відкликання депутата місцевої ради та рівень виборчого бар’єру. “Для партій бар’єр буде 4-5%, а для блоків – до 7%”, – наголосив один з авторів законопроекту №2831-3 Вадим Денисенко (БПП).
Крім того, обговорюється можливість висування одного кандидата відразу у кількох округах у різних областях України.
Тетяна Шпайхер
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас