Тільки для своїх: Мінфін розмістив валютні ОВДП — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Тільки для своїх: Мінфін розмістив валютні ОВДП

Казна та Політика
1578
Учора Міністерство фінансів після тримісячної перерви відновило випуск валютних облігацій внутрішньої позики. Покупцям було запропоновано річні валютні ОВДП, середньозважений рівень прибутковості яких склав 8,66%. Мінфіну вдалося задовольнити заявки на $140 млн − із бажаних $160 млн.
І хоча на ринку зараз спостерігається попит на подібні інструменти, більшість охочих було відсіяно Постановою НБУ №160, якою введено заборону банкам купувати валюту у розмірі більше ніж 0,1% від регулятивного капіталу. Оскільки первинні дилери за ці ОВДП платять Мінфіну валюту, а на вторинному ринку вони можуть продавати їх тільки за гривню, то первинні дилери просто відмовляли охочим у придбанні цих паперів − адже отримати назад валюту вони б уже не змогли.
«Оскільки продавець (первинний дилер − Forbes) повинен відкупити назад валюту з ринку, а вільно купувати валюту на ринку банкам в позицію не можна, то відповідно вторинний ринок вмирає, не народившись. Тому звичайні клієнти − не банки і не первинні дилери − практично відрізані від цього ринку», − описує ситуацію скарбник одного з банків-первинних дилерів на правах анонімності, вказуючи, що клієнти зверталися до його фінустанови з таким проханням, але їм довелося відмовити.
Крім того, за словами співрозмовника Forbes, деякі великі іноземні банки, які є первинними дилерами, незважаючи на наявність достатньої валютної ліквідності, не брали участі в торгах через ризикові ліміти на купівлю українського держборгу.
Фахівець відділу продажів боргових цінних паперів Dragon Capital Сергій Фурса в розмові з Forbes висловив припущення, що покупцями даного розміщення найімовірніше стали державні банки. «Держбанки можуть взяти участь, у них є валюта − вони її готували про всяк випадок для погашення євробондів. Його не буде, зате буде погашення валютних паперів, які є у цих же банків. Відповідно, Мінфіну якось потрібно це рефінансувати», − пояснює Фурса.
При цьому, за його словами, на вторинному ринку практично не залишилося подібних інструментів. «А банки, у яких лежать ці папери, можуть знову купити валютні річні облігації і прекрасно ще рік на них «посидіти», оскільки валютна ліквідність у них є, а дівати її все одно нікуди».
Причин для такого дефіциту − кілька. По-перше, внутрішні інвестори отримали меседж від міністра фінансів, що внутрішній борг, який знаходиться в портфелях банків, реструктуризації не підлягатиме. А по-друге, валютні ОВДП − один з інструментів, за допомогою якого багатьом вдавалося обходити валютні обмеження НБУ щодо купівлі валюти. Так, для конвертації гривні у валюту клієнти купували за допомогою банків валютні ОВДП і чекали їх погашення, отримуючи на свої рахунки зверху погоджених 15 000 грн в еквіваленті.
«Зараз склалася ситуація, коли деякі банки були б уже й не проти придбати ОВДП, тому що на ринку останнім часом дуже багато паперів було погашено, а нових дуже давно не випускалося», − констатує Юрій Толстенко, начальник відділу роботи з борговими інструментами на локальному ринку Concorde Capital.
Таким чином, у Мінфіну є реальна можливість залучати валютний ресурс в цілому на фінансовому ринку, а не тільки у державних банків − щоправда, для погашення тих же старих боргів. Але це можна буде зробити, лише внісши корективи до постанови НБУ, яка забороняє банкам вільно купувати валюту.
Сергій Фурса при цьому підкреслює, що основний акцент слід робити на курсову стабільність. «Пріоритет − не розміщувати на $20 млн більше, а утримати гривню», − резюмує експерт.
Олександр Мойсеєнко
За матеріалами:
Forbes.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас