ЄЦБ збільшив стелю кредитування банків Греції майже до 89 мільярдів євро, - FT — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ЄЦБ збільшив стелю кредитування банків Греції майже до 89 мільярдів євро, - FT

Кредит&Депозит
301
Європейський центральний банк (ЄЦБ) у вівторок, 23 червня, в черговий раз збільшив стелю обсягу кредитів, наданих грецьким банкам в рамках програми екстреної кредитної допомоги (Emergency Liquidity Assistance – ELA), до приблизно 89 мільярдів євро, повідомляє видання Financial Times з посиланням на знайоме з рішенням регулятора джерело.
Рішення банку пов’язане з повідомленнями про щоденний відтік депозитів на тлі невизначеності, по програмі порятунку Греції, пише видання. За повідомленнями ЗМІ, минулого тижня греки масово знімали гроші з рахунків. Минулого понеділка відтік коштів склав 300 мільйонів євро, у вівторок – 400 мільйонів, в середу – 820 мільйонів євро.
Раніше в п’ятницю ЄЦБ збільшив стелю обсягу кредитів, наданих в рамках програми ELA, на 1,8 мільярда євро – до 85,9 мільярда євро. У понеділок, за даними видання, регулятор підвищив кредитний ліміт, надбавка склала в межах 2 мільярдів євро.
При отриманні ліквідності через ELA банки несуть набагато вищі витрати – вони отримують гроші за ставкою 1,55% замість 0,05% при звичайному фінансуванні.
Греція веде переговори з ЄС і МВФ про врегулювання боргу більш ніж на 240 мільярдів євро, який утворився після порятунку грецького бюджету від дефолту в 2010 і 2012 роках.
Згідно із заявою Єврогрупи, 30 червня залишається дедлайном для Греції, коли може бути досягнута угода з кредиторами. Потім програма підтримки перестане діяти, і 7,2 мільярда євро, що залишилися, вже не зможуть бути видані Греції.
Того ж дня країні необхідно погасити чергову частину кредиту МВФ. Якщо цього не станеться, і якщо МВФ повідомить про це Європейському фонду фінансової стабільності (ЄФФС), який кредитує Грецію від імені Євросоюзу, це буде означати і крос-дефолт за зобов’язаннями перед ЄФФС.
За матеріалами:
Financial Times
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас