НБУ дозволив UBG придбати контроль над перехідним банком, створеним на базі Омега Банку — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

НБУ дозволив UBG придбати контроль над перехідним банком, створеним на базі Омега Банку

Фондовий ринок
577
Національний банк України (НБУ) дозволив ТОВ “Українська бізнес група” (УБГ, UBG) придбати контроль над перехідним банком, створеним Фондом гарантування вкладів фізичних осіб (ФГВФО) для виведення з ринку неплатоспроможного Омега Банку, повідомили в прес-службі регулятора у вівторок.
“5 червня комісія Нацбанку з нагляду за діяльністю банків погодила придбання істотної участі в перехідному банку на базі Омега Банку компанії “Українська бізнес група” як прямому акціонеру і Олександру Стецюку як власнику 100% капіталу УБГ”, – сказав представник прес-служби.
За його словами, в рамках розгляду пакету документів перевірялася ділова репутація УБГ та її керівника, а також А.Стецюка як одноосібного учасника УБГ. “Платоспроможність компанії УБГ і фінансовий стан Олександра Стецюка оцінювалися проти сукупності мінімального розміру статутного капіталу перехідного банку в сумі 120 млн грн і мінімальної купівельної ціни за банк, встановленої Фондом гарантування внеском у сумі 30 млн грн. Таким чином, УБГ мала підтвердити наявність власних коштів , розрахованих за формулою, встановленою НБУ, всього у сумі 150 млн грн. Наявність власних коштів у такому ж розмірі перевірялося у бенефіціара Олександра Стецюка. Компанією було надано фінансову звітність, підтверджену аудиторським висновком, згідно з яким розмір власних коштів УБГ та Олександра Стецюка задовольняють встановленим вимогам “, – сказав представник прес-служби.
При цьому він додав, що у поданому пакеті документів інвестора відсутній розрахунок власних коштів А.Стецюка, так як за що діяв на той момент законодавством НБУ, як і ФГВФО, не повинні були в стандартній процедурі перевіряти добробут кінцевих бенефіціарів інвесторів неплатоспроможних банків. Рішення застосувати до А.Стецюка підвищений стандарт перевірки приймалося з урахуванням розроблюваних в Нацбанку нових правил майнової кваліфікації інвесторів неплатоспроможних банків.
Як повідомлялося, Антимонопольний комітет України (АМКУ) на початку травня повідомив, що дозволив UBG придбати контроль над перехідним банком, створеним ФГВФО для виведення з ринку неплатоспроможного Омега Банку.
UBG – фінансово-промисловий холдинг, створений депутатом Русланом Демчаком (фракція “Блок Петра Порошенка”) в 2005 році. До складу UBG раніше входив Ерде Банк: НБУ в січні-2013 прийняв рішення ліквідувати цю кредитно-фінансову установу.
Згідно з даними Єдиного державного реєстру юридичних та фізичних осіб власником і керівником UBG в даний час є А. Стецюк.
Омега Банк (раніше Сведбанк) був створений в 1991 році. Микола Лагун до початку 2015 року володів 99,9998% статутного капіталу фінустанови. М. Лагун є також основним акціонером Дельта Банку і єдиним акціонером Кредитпромбанку, в яких була також введена тимчасова адміністрація. Відносно Кредитпромбанку Нацбанк 2 червня ухвалила рішення про ліквідацію.
Згідно з даними Нацбанку України, на 1 січня 2015 року з розміром загальних активів Омега Банк займав 102-е місце (768 млн) серед 158 діючих банків.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас