Мінфін "розсекретив" нову пропозицію України про списання боргів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Мінфін "розсекретив" нову пропозицію України про списання боргів

Казна та Політика
3524
Пропозиція кредиторам включає в себе значне зменшення основної суми боргу, строку погашення боргу і зміна купона, що забезпечить досягнення прийнятного рівня боргового навантаження в середньостроковій перспективі, зменшить тиск на платіжний баланс і потреби у фінансуванні.
Пропозиція також включає введення інструменту відновлення вартості для власників облігацій у випадку, якщо ситуація в Україні буде поліпшуватися швидше, ніж зазначено в прогнозах програми EFF, підтримуваної МВФ. Міністерство закликало комітет негайно сісти за стіл переговорів, щоб досягти згоди про реструктуризацію.
У Мінфіні підкреслили, що Україна має серйозні проблеми з платоспроможністю, і тому збільшення періоду погашення боргу, як пропонують кредитори, буде недостатнім для вирішення проблеми.
“Головна причина боргового тягаря – це приблизно $40 млрд кредитів, наданих режиму Януковича. Крім того, для погашення державного боргу не можуть бути використані міжнародні резерви Національного банку України, адже таке використання резервів не дозволить оздоровити фінансову систему України, чого вкрай потребує наша країна. У цьому зв’язку пропозицію комітету кредиторів використовувати $ 8 млрд з резервів для сплати 40% суверенного боргу не може і не буде прийнято”, – зазначили у відомстві.
У Мінфіні підкреслили, що Україна продовжує обслуговувати всі свої зобов’язання, в тому числі купонний платіж за єврооблігаціями з погашенням у грудні 2015 року, але нагадали, що якщо в найближчі тижні в рамках переговорів не буде досягнуто узгоджене рішення, міністерство використовує “інструменти, які на прохання українського уряду були надані йому нашими партнерами по коаліції у Верховній Раді”- тобто накладе мораторій на виплату частини боргу.
Нагадаємо, Україна почала переговори з реструктуризації 13 березня – відразу після схвалення програми кредитування економіки країни на $17,5 млрд з боку МВФ. В рамках переговорів українська сторона розраховує за рахунок продовження термінів сплати, а також часткового списання купона і номіналу боргу, в 2015 році заощадити на виплатах за борговими цінними паперами до $5,2 млрд, а в найближчі 4 роки – до $15,3 млрд.
За словами голови Мінфіну Наталії Яресько раніше міжнародні кредитори запропонували Україні використовувати $ 8 млрд із золотовалютних резервів НБУ на погашення боргів. У свою чергу, Київ направив кредиторам нову пропозицію.
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас