Гонтарева запевняє, що "драконівські" адміністративні обмеження допомогли ринку — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Гонтарева запевняє, що "драконівські" адміністративні обмеження допомогли ринку

Казна та Політика
3146
Відновлення української економіки почнеться з другого півріччя поточного року, прогнозує голова Національного банку України Валерія Гонтарєва.
“Ми віримо, що зростання почнеться з другого півріччя, можливо навіть з цього кварталу”, – сказала вона.
Глава НБУ зазначила, що чотири місяці на фінансовому ринку спостерігається стабільна ситуація, з квітня депозити почали повертатися в банківську систему, в тому числі завдяки хорошим відсотками, пропонованим Нацбанком за своїми депозитними сертифікатами.
Гонтарева додала, що більшість найбільших банків вже виконали свої зобов’язання за підсумками проведених у минулому рік стрес-тестів наростити до 1 липня 2015 свій капітал до необхідного рівня.
“Але стабілізація не буде стійкою без зростання ВВП”, – підкреслила голова Нацбанку.
Вона визнала, що одним із засобів досягнення стабільності на ринку стали “драконівські” адміністративні обмеження.
“Але ми погодили з Міжнародним валютним фондом поступовий план, дорожню карту, як ми будемо їх скасовувати”, – зазначила В.Гонтарева.
Вона також зазначила, що для Нацбанку пріоритетним завданням є також перехід до таргетування інфляції. “Прямо зараз, в цьому році ми маємо монетарний режим монетарної пропозиції, але наша основна ідея, звичайно, інфляційне таргетування”, – зазначила глава НБУ.
За її словами, для переходу до такого режиму потрібні передумови, насамперед, стабільна фіскальна ситуація в країні. “Але ми як і раніше вважаємо, що, як це і передбачено в нашій програмі EFF, за 12 місяців ми стартуємо з нашим інфляційного таргетування і зараз готуємо інструменти для цього”, – сказала В.Гонтарева.
Як повідомлялося, ВВП України в першому кварталі 2015 року, за даними Держстату, зменшився на 17,2% порівняно з аналогічним періодом 2013 року, тоді як у четвертому кварталі 2014 падіння становило 14,8%, у третьому – 5,4% . У порівнянні з четвертим кварталом минулого року в першому кварталі цього року ВВП з урахуванням сезонного фактора знизився на 5,3%.
В цілому за підсумками 2014 падіння ВВП України склало 6,8% після нульового зростання в 2013 році. МВФ наприкінці травня за підсумками переговорів з українською владою погіршив прогноз падіння ВВП країни в поточному році з 5,5% до 9%, а інфляції – з 26,7% до 46%.
Уряд прогнозує в 2016 році зростання ВВП на 2% при інфляції 9%
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас