Банки порушили термін — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Банки порушили термін

Кредит&Депозит
1670
Набув чинності закон, що забороняє дострокове зняття депозитів. З учорашнього дня всі банки могли запропонувати своїм вкладникам три види депозитів – без права дострокового зняття, з правом дострокового зняття (за бажанням) і до запитання.
Що пропонують топ-10 банків за розміром депозитного портфеля?
Закон про терміновість депозитів лобіювало банківське співтовариство. Банкіри в один голос твердили, що якби він діяв на початок 2014 року, то банківський сектор від паніки населення постраждав би набагато менше. Депутати фракції «Блоку Петра Порошенка» Павло Різаненко та Ольга Белькова погодилися допомогти банкам і в кінці 2014 року зареєстрували законопроект, що забороняє дострокове розірвання договорів, оформлених на термін. 14 травня Рада його прийняла. 3 червня президент підписав цей закон. Вчора він набув чинності.
Здавалося б – ось воно, банківське щастя! Але з першої десятки депозитних банків «справжні» строкові вклади пропонують тільки два – Приватбанк і «Фінанси і кредит».
Найбільший банк країни Приватбанк не став чекати набрання чинності цього закону і почав пропонувати строкові вклади без права дострокового зняття ще два тижні тому. У банку вирішили підкупити клієнтів і запропонували за такими вкладами + 5% у гривні та + 3% у валюті. Ставка на жадібність спрацювала. «Сьогодні більше 70% клієнтів вибирають новий вклад», – зізнається перший заступник голови правління Приватбанку Олег Гороховський. За його прогнозами, до кінця року депозитний портфель банку буде наполовину складатися з вкладів без права на дострокове зняття.
На сайті банку можна знайти шаблони депозитних договорів, в яких написано: «Дострокове повернення вкладу не передбачено».
Банки порушили термін
В українській «дочці» італійського UniCreditBank підвищення ставок не схвалюють. «Підвищити відсотки за депозитами без можливості дострокового зняття – це шлях в нікуди. Коли банки намагаються накрутити ставки, щоб утримати ліквідність – це дуже погано. Ми пам’ятаємо ставки «Дельти» і «Надра» і знаємо, чим це закінчується », – говорить перший заступник голови правління UniCreditBank Тамара Савощенко. У UniCreditBank поки немає депозитів без права дострокового зняття.
Незадоволені агресією «Привату» і в Сбербанку Росії. «На жаль, деякі банки вже істотно підвищили процентні ставки за вкладами. Це дуже небезпечна тенденція, оскільки поточні ставки на ринку і так високі », – розповідає заступник голови правління Сбербанку Росії Ірина Князєва. В Сбербанку поки не презентували депозитів без права дострокового зняття, але кажуть, що зі схожим продуктом (депозитні сертифікати) вже два місяці працюють і привернули по них за цей час понад мільярд гривень.
Не оновлювали лінійку депозитів і в двох найбільших держбанках – Ощадбанку та Укрексімбанку. У колл-центрі «Ощад» оператор Наталія повідомила, що таких депозитів у банку поки немає і роз’яснень по закону про терміновість депозитів вони ще не отримували. В Укрексімбанку відповіли приблизно так само.
«Ні», – сказали в Райффайзен Банк Авалі, ПУМБі, Альфа-банк і Укрсиббанк. В Альфа-Банку, правда, рішення на підході. Заступник голови Укрсиббанку Костянтин Лежнін каже, що рішення поки не прийнято.
Другим банком, який взяв на озброєння новий закон, став банк «Фінанси та Кредит». У колл-центрі банку, що зазнає фінансові труднощі, оператор Олександр впевнено повідомив: «Усі вклади, які будуть оформлені в нашому банку з сьогоднішнього (18 червня – ред.) дня, будуть без права дострокового зняття». Правда, на сайті банку в умовах по депозитах все ще є право на дострокове зняття. Прес-служба банку на запит не відповіла.
Леся Войтіцька
За матеріалами:
Hubs
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас