Спецкомісія Ради хоче повернути "Укртелеком" Ахметова в держвласність — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Спецкомісія Ради хоче повернути "Укртелеком" Ахметова в держвласність

Кримінал
896
Спеціальна контрольна комісія Верховної Ради з питань приватизації у середу розглядає питання про повернення ПАТ “Укртелеком”, який зараз контролює СКМ Ріната Ахметова, у державну власність, повідомив член комісії, народний депутат фракції “Батьківщина” Ігор Луценко.
“Розірвати договір на підставі невиконання інвестиційних умов – гроші назад, “Укртелеком” назад”, – написав він у своєму блозі в Facebook.
Депутат додав, що доповідачем з цього питання виступає член фракції “Народний фронт” Ігор Лапін.
І. Луценко зазначив, що в разі повернення “Укртелекому” в держвласність компанія може бути знову приватизована на “відкритому, прозорому конкурсі”.
Як повідомлялося, Фонд держмайна оголосив конкурс з приватизації 92,79% акцій “Укртелекому” за стартовою ціною 10,5 млрд грн в жовтні 2010 року. На нього була подана лише одна заявка від ТОВЕСУ” – української “дочки” австрійської EPIC, яка, в свою чергу, належала п’яти фізичним особам-жителям Австрії. У зв’язку з цим була оголошена дооцінка продаваного пакета, за підсумками якої ціна зросла до 10,575 млрд грн, а договір про продаж підписано в березні 2011 року. “Укртелеком” крім провідних позицій на ринку фіксованого зв’язку на той момент і до літа 2015 року був єдиним власником ліцензії на мобільний зв’язок третього покоління 3G.
Згідно з умовами конкурсу, його переможець, зокрема, зобов’язаний забезпечити позитивний фінансовий результат діяльності компанії на кінець третього фінансового року після купівлі і в наступні періоди та виконувати вимоги закону “Про телекомунікації” щодо рівного доступу інших операторів до його мереж. Умови приватизації містять також вимоги щодо обов’язкового надання послуг місцевого зв’язку, в тому числі у сільській місцевості, гірських та депресивних районах, однак не передбачають конкретних зобов’язань щодо розширення мережі фіксованого телефонного зв’язку і телефонізації нових населених пунктів.
Інвестор також був зобов’язаний створити і безкоштовно передати в держвласність виділену телекомунікаційну мережу спеціального призначення для функціонування системи урядового зв’язку.
Через два роки, 3 червня 2013 року, СКМ і EPIC підписали договір купівлі-продажу 100% акцій компанії UA Тelecominvest Limited, якій належить 100% ТОВЕСУ”, в свою чергу, володіє 92,79% акцій “Укртелекому”.
В портфелі СКМ на момент покупки входила також група компаній VEGA (ПРАТ “Фарлеп – Інвест”, ПРАТ “АТ-Зв’язок”, ПАТ “Світ”, ТОВЦСС”), яка надавала послуги фіксованого телефонного зв’язку, широкосмугового доступу в Інтернет і передачі даних, 45%-а частка третього за величиною оператора мобільного зв’язку компанією “Астеліт”, а також оператор ММДС (володів ліцензією на WiMAX).
“Укртелеком” у січні-березні 2015 року збільшив чистий збиток в 3,3 рази – до 165 млн грн, а чистий дохід компанії за цей період збільшився на 5,5% і склав 1,693 млрд грн.
“Зниження ділової активності на тлі триваючого економічного спаду і нестабільної ситуації на сході країни, незаплановані відновлювальні роботи в зоні АТО і втрата активів компанії у Криму зробили істотний вплив на фінансові показники компанії”, – відзначала компанія в квартальному звіті.
У 2014 році за матеріалами СБУ Генеральна прокуратура України розпочала кримінальне провадження за фактом розтрати та привласнення коштів державного бюджету України в особливо великих розмірах колишнім керівництвом країни, Держслужби спеціального зв’язку та захисту інформації, ТОВЕСУ” та “Укртелеком”.
За даними спецслужби, сума незаконного фінансування склала 220 млн грн, тоді як згідно з умовами договору купівлі-продажу зазначені роботи повинні були здійснюватися виключно за рахунок покупця – ТОВЕСУ”.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас