Або в поліцію, або на фіг. Голова МВС - про нових і старих патрульних і масонську змову на дорогах — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Або в поліцію, або на фіг. Голова МВС - про нових і старих патрульних і масонську змову на дорогах

Казна та Політика
2842
Чому перший тиждень чергування патрульної служби буде “бардачком” і що буде з тими даішниками, які не захочуть працювати по-новому, розповідають шеф МВС Арсен Аваков і екс-ректор грузинської поліцейської академії Хатія Деканоїдзе
4 липня перші дві тисячі патрульних вийдуть на вулиці Києва. 12 червня шеф МВС та його грузинські реформатори провели презентацію нового департаменту патрульної служби та його начальства.
НВ розмовляло з главою МВС Арсеном Аваковим і Хатіею Деканоїдзе, колишнім шефом грузинської Поліцейської академії, що допомагає реформувати українську міліцію, про нових патрульних і їх командирів, Олександрі Фацевіч і Олега Савчина.
Арсен Аваков, глава МВС України
– Чому обрали саме Олександра Фацевіча на посаду шефа київської поліції?
- Тому що він кращий з того, що ми могли запропонувати.
– За якими параметрами вибирали?
- Він підходить для цього по всіх якостях.
– Звідки взялася кандидатура голови департаменту Олега Савчина?
- Олег – начальник департаменту, який буде стояти над всією патрульною поліцією країни в майбутньому. Вся робота його – комунікація з ДАІ, з минулими, з нинішніми усіма службами, всі організаційні моменти – від постановки на облік пістолета до робочих карт. Щодня. Тому, якщо Фацевіч позиціонується як військовий герой, то Савчин – жорсткий орговик, який, тим не менш, отримав звання.
Останні 15 років він займався питаннями міжнародної допомоги за програмами правоохоронних органів в посольстві США. 15 років працівник посольства США – вчора звільнився. Він знайомий із системою США, знайомий з нашою системою. Ми його призначили. Американський шпигун. З Києва. Тому 4 липня [коли патрульні вперше вийдуть на вулиці Києва] – це “масонська змова” (сміється)
– Скільки всього патрульних буде в Києві?
- Всього 1.918 хлопців.
– 1.500 приблизно виходять на вулиці, а що роблять інші 418?
- Штабна робота, робота в диспетчерських. Вони будуть додаватися. Потім зміни – 12 годин працювати, 12 відпочивати, 12 працювати, потім 48 годин відпочивати. Це все не так просто. Всього ми не розповімо.
– Звідки патрульні – в основному з Києва?
- Ось гуртожиток стоїть навпроти – 600 людей живе в гуртожитку, інші живуть по домівках.
– Скільки людей перейшли в нову патрульну службу з ДАІ – є цифра 38.
- Я точно цієї цифри не пам’ятаю.
– Зовсім маленька цифра?
– Серед міліціонерів присутній скепсис щодо того, що нові патрульні впораються з роботою. Мовляв, всього кілька місяців підготовки, вони всі зелені.
- А ми як хвилюємося! З ними буде наступне: вони або підуть в наступні хвилі поліції, яка буде не тільки патрульна, вона буде ще й експертна, і кримінальна, і цивільної оборони нова частина відділення – або підуть на фіг. У нас до кінця року буде 6.000 нових патрульних в Україні. Всього в країні буде нових поліцейських до кінця року 152 тисячі. Який обсяг роботи нам належить, уявляєте? А грошей скільки треба?
Хатія Деканоїдзе, радник заступник міністра МВС і колишній ректор Поліцейської академії Грузії
– Судячи з того, що я бачу, у вас дуже довірчі відносини з майбутніми патрульними. Як вам вдалося такого домогтися?
- Я кожного знаю. Ми ж їх відбирали всіх. Найважливіше, що ми довіряємо їм, і вони один одному довіряють. А зараз залишився дуже важливий момент, щоб суспільство їм довіряло і Київ.
Це різні люди. 90% з них – з вищою освітою. Є різні професії – починаючи від таксиста і закінчуючи прокурором, економістом, бізнесменом. І вони дуже хоробрі – вони ж пішли в поліцію. Даішники теж серед них є.
– Даішників переучили?
- Вони дуже добре виконують свою роботу. Це даішники, яких залякували їх начальники, говорили, що нічого не вийде, що це інша зовсім сфера, але вони все одно пішли.
- Я так не люблю нашу реформу порівнювати. Ця – абсолютно інша. В Україні набагато важче становище. Війна. І реально дуже великі очікування суспільства від них.
– Патрульні хвилюються?
- Ми всі хвилюємося, бо це нові люди, навчені дуже скрупульозно. Вони розуміють, на що йдуть. І головне, що вони перші. А бути першим завжди важко.
– Главу патрульної служби Олександра Фацевіча як відбирали, хто?
- Саша пройшов всі тести, які проходили наші патрульні. Результати тестів були дуже хороші. Перший тест – це тест за загальними навичкам, показує так зване IQ людини, розумний він чи ні. У нього тест чудовий.
Другий – це психологічний тест, новий для нас – так званий Міннесотський багатоаспектний особистісний опитувальник, MMPI – тест особистості. Можу сказати, що такий психологічний профіль, як у Саші, взагалі дуже рідко зустрінеш.
– А який важливий психологічний момент повинен бути у глави патрульної поліції?
- Він повинен бути зі своїми хлопцями. І він буде, тому що він так звик. Він повинен їх підтримувати, багато працювати – роботи буде дуже багато. І, звичайно, він повинен дуже добре розуміти, які вимоги суспільства. Звичайно, він першим повинен захищати всіх і бути з киянами. Я всі ці якості бачу в ньому.
– У всіх виникає питання, особливо у працівників міліції: якщо якась складна ситуація буде на вулиці – бандити зі зброєю – як нові патрульні будуть реагувати?
- Якщо буде дуже складна ситуація, наприклад, збройне зіткнення, завжди є команда швидкого реагування, і вони будуть завжди на зв’язку.
– Реформа зараз триває в інших містах. Як ви оцінюєте набори там?
- Нормально. У нас йде набір у Львові, в Харкові і в Одесі. І вже скоро, десь 25 червня, ми починаємо навчання в Одесі і у Львові.
Тетяна Козак
Фото: Новий час
За матеріалами:
НВ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас