Надходження від акцизів зросли в півтора рази — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Надходження від акцизів зросли в півтора рази

Казна та Політика
381
За перші 4 місяці 2015 акцизи принесли держбюджету 10,8 млрд. гривень – на 46% більше, ніж за аналогічний період 2014 року – про це повідомляють у прес-службі Міністерстві фінансів України.
Як і раніше, більше половини всіх надходжень забезпечує тютюновий акциз. По ньому, як повідомляють в Мінфіні, спостерігається найбільш істотний приріст – за січень-квітень 2015 зібрано 5,7 млрд. гривень – майже на 1 млрд. Більше, ніж торік. При цьому обсяги виробництва сигарет майже не змінилися.
Експерти пов’язують зростання надходжень від тютюнового акцизу зі зміною акцизної системи в 2014 році. Нагадаємо, тоді було прийнято рішення зробити акцент на фіксованій складовій акцизу, яка не залежить від ціни, і на мінімальному акцизному податковому зобов’язанні, нижче якого акциз не може опускатися. Цей європейський підхід, з одного боку, більш прозорий при оподаткуванні – важче маніпулювати з ціною, легше контролювати правильність платежів. З іншого боку, він гарантує відсутність дешевих і більш доступних (насамперед, для дітей, молоді) сигарет.
У той же час експерти негативно оцінюють додатковий податок на продаж підакцизних товарів (5%), який діє з початку року. Він вкрай незручний для адміністрування і уряд вже не раз замислювався про його скасування.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас