Українці бояться оформляти субсидії, - нардеп — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Українці бояться оформляти субсидії, - нардеп

Казна та Політика
3275
Народний депутат пояснила чому не працює існуючий порядок оформлення житлових субсидій
Українці бояться оформляти житлові субсидії, адже навіть за ненавмисну помилку і їх можуть покарати. Про це повідомила Голова Комітету ВР з питань соціальної політики, зайнятості та пенсійного забезпечення Людмила Денисова.
“Після введення з 1 травня нового порядку надання субсидій ми побачили, що існує багато прогалин, які не дають можливості людям оформляти субсидії. Люди роблять багато помилок при заповненні заяв і декларацій. Наприклад, у декларації потрібно вказати суму доходу без урахування податку з доходів фізичних осіб. Для того, щоб її обчислити людині все одно потрібно брати довідку в бухгалтерії на своїй роботі. А потім з неї вираховувати потрібну суму “, – сказала Л.Денісова.
Вона зазначила, що люди просто бояться подавати документи на отримання субсидій.
“Адже у разі подання в неповному обсязі або недостовірних відомостей люди отримують покарання у вигляді необхідності повернення надміру перерахованої суми житлової субсидії у подвійному розмірі. Ми пропонуємо виключити цю норму для громадян, які вперше звертаються за субсидією”, – пояснила депутат.
Л.Денісова додала, що механізм подачі документів поштою не спростив процедуру оформлення, адже людина не зможе виправити помилку в документах. Вона зазначила, що люди і надалі йдуть в управління соцзахисту, для оформлення документів.
“В результаті чого виникають черги. Працівники управлінь не справляються з такою кількістю бажаючих отримати субсидію. За цей час в органи соціального захисту населення звернулися 814 тис. осіб, з яких лише 221 тис. отримали субсидію”, – зазначила народний депутат.
Л.Денісова додала, що в існуючих умовах працівники управлінь соцзахисту роблять все, що можуть для того щоб люди пройшли процедуру. Проте залишається багато питань, які, зокрема, розглядалися на засіданні профільного Комітету ВР. Після чого, за словами народного депутата, були розроблені пропозиції, які Прем’єр-міністр України рекомендував врахувати у змінах до постанови про порядок нарахування субсидій.
Серед пропозицій, які пропонують представники Комітету ВР удосконалення термінології. “Необхідно визначити застосування та тлумачення термінів “помилка” і “ приховування” при заповненні даних у декларації. Це допоможе уникнути упередженості і виключить можливості для корупційних дій з боку тих, хто надає субсидії”, – пояснила Л.Денісова.
Також народний депутат додала, потрібно змінити умови призначення житловій субсидії для осіб, якою з 1 квітень 2015 згідно з нормами чинного законодавства скасовані або зменшені пенсійні виплати. Крім того, за її словами, масовими стали випадки, коли люди виписуються з квартир, не маючи можливості показати свої доходи. Також виникає потреба в оформленні додаткових документів, коли наприклад, один із зареєстрованих у квартирі працює в іншому регіоні країни або за кордоном. А в чинному порядку оформлення субсидій не прописано, які це мають бути документи.
Крім того, Л.Денісова зазначила, що слід більш ретельно виписати перелік доходів для призначення житлових субсидій.
За матеріалами:
УНН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас