НБУ удосконалив підходи до узгодження придбання юрособами та фізособами істотної участі в банку — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

НБУ удосконалив підходи до узгодження придбання юрособами та фізособами істотної участі в банку

Кредит&Депозит
429
Національний банк удосконалив підходи до узгодження придбання юридичними та фізичними особами істотної участі в банку, ділової репутації та фінансового стану цих осіб.
Про це йдеться в постанові Нацбанку №357 від 4 червня.
Достатність власних коштів одержувачів істотної участі в банку буде оцінюватися шляхом зіставлення з сумою відповідної частки в регулятивному капіталі банку замість покупної ціни акцій банку.
Змінами підвищені вимоги до ділової репутації власників істотної участі та керівників банку.
“Відтепер людина, яка була керівником банку або власником істотної участі в банку, який був визнаний неплатоспроможним, наприклад, у зв’язку з відмиванням брудних грошей, матиме зіпсовану ділову репутацію і не зможе повернутися в банківську систему в якості власника або керівника банку протягом 10 років “, – коментують в Нацбанку.
Документом надано право комісії Національного банку з питань нагляду та регулювання діяльності банків визначати наявність значного чи вирішального впливу осіб на управління або діяльність банку без формального володіння істотною участю в банку, а також визнавати особу власником істотної участі в банку незалежно від надання такою особою повідомлення та документів на узгодження до Національного банку.
Крім того, змінами передбачено посилення вимог до фінансового стану інвесторів неплатоспроможних банків, і змінена процедура їх погодження НБУ.
У той же час постановою пом’якшені деякі погоджувальні процедури, зокрема, скасовано необхідність нострифікації дипломів про вищу освіту, виданих навчальними закладами Європейського Союзу, зменшено кількість років, за які набувачі істотної участі в банках подають фінансову звітність тощо.
Для міжнародних фінансових установ, публічних компаній, юридичних осіб з інвестиційним рівнем кредитного рейтингу встановлюються істотні виключення з деяких регуляторних вимог.
Таким чином, вдосконалена нормативно-правова основа для підвищення прозорості банківського сектору та посилення відповідальності банків та інших, пов’язаних з банками осіб.
Як повідомляло агентство, 25 травня Національний банк посилив вимоги до прозорості структури власності банків.
За матеріалами:
Українські Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас