WebMoney стала на облік — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

WebMoney стала на облік

Фінтех і Картки
1069
Міжнародна система миттєвих інтернет-розрахунків WebMoney Transfer через п’ять років переговорів з Нацбанком змогла офіційно зареєструватися в Україні. У компанії заявляють, що ніяких змін для клієнтів не відбудеться, але тепер список банків – партнерів системи може розширитися. Адже банки будуть співпрацювати з інтернет-системою, не побоюючись санкцій з боку Нацбанку або фіскальних органів.
WebMoney.UA дійшла до НБУ
Система миттєвих інтернет-розрахунків WebMoney.UA стала внутрішньодержавною платіжною системою – інформація про це була внесена до Реєстру платіжних систем НБУ. WebMoney.UA зареєстрована як «система розрахунків», тоді як всі інші учасники ринку мають статус «карткової платіжної системи», «системи переказу коштів» або «системи розрахунків за угодами щодо цінних паперів».
«Головне, що нам дає реєстрація – це офіційний статус внутрішньодержавної системи розрахунків. Наші клієнти отримають більше юридичних гарантій. Як платіжна система ми стали об’єктом оверсайту (нагляду) платіжних систем та систем розрахунків в Україні. А це означає, що тепер наша діяльність максимально прозора для НБУ, – розповів FinMaidan директор департаменту комунікацій WebMoney.UA Ростислав Троценко. – І ми віримо, що це дозволить регулятору не тільки максимально ефективно контролювати нашу роботу, а й позитивно відіб’ється на ній в цілому. Особливо враховуючи той факт, що команда Нацбанку поповнилася топ-менеджерами, що демонструють готовність розвивати платіжні системи в Україні ». НБУ прихильний не лише до WebMoney – зараз йде робота над залученням PayPal в Україні.
Платіжною організацією платіжної системи WebMoney.UA виступає Дочірнє підприємство «Фінансова компанія «Елмі», зареєстроване в Києві зі статутним капіталом в 5, 05 млн грн. Компанія належить ТОВ «Фортуна» з капіталом в 55,3 тис. грн, яке на 100% підконтрольне компанії з Сейшельських островів – «Ейенті Солушенз Лтд». «WebMoney» – універсальний титульний знак (WM) в цифровому вигляді; одиниця обчислення кількості майнових прав.
Політичне питання
У компанії WebMoney.UA досі заявляли про те, що навіть без офіційної реєстрації в НБУ вони вважали свою діяльність законною. «Цивільний кодекс ще ніхто не відміняв», – сказав учора FinMaidan один із співробітників компанії. Переказ коштів здійснювався за допомогою покупки-продажу прав вимог до первинного дебітора відповідно до ст. 512 і ст. 656 Цивільного кодексу. Раніше первинним дебітором системи виступав Український професійний банк, але всього за два тижні до введення в нього тимчасової адміністрації WebMoney.UA встигла забрати з нього клієнтські гроші. 14 травня дебітором системи став банк «Народний капітал», а вже 29 травня в Укрпрофбанк була введена тимчасова адміністрація.
Пройти реєстрацію в Нацбанку WebMoney намагалася з 2010 року. Вона подавала документи на реєстрацію електронних грошей, але їй відмовили. В кінці 2012 року парламент прийняв зміни до закону про платіжні системи, в якому були враховані зауваження Нацбанку по емісії, обігу та випуску електронних грошей. Після цього змінилися правила реєстрації, але WebMoney знову не змогла знайти спільну мову з регулятором. У середині 2013-го Міністерство доходів і зборів заблокувало кошти системи на суму понад 60 млн грн, оголосивши про «значні порушення». Відсутність реєстрації було підставою для обшуків і «маски-шоу» фіскалів.
Затягування реєстрації WebMoney.UA могло бути політичним рішенням. «Минуле керівництво Нацбанку було зацікавлене в розвитку системи ГлобалМані, яка була конкурентом WebMoney. ГлобалМані пов’язували із заступником голови НБУ, а потім – з міністром фінансів Юрієм Колобовим. Те, що WebMoney.UA не була зареєстрована в Нацбанку, дозволяло регулятору використовувати адміністративний ресурс для тиску на компанію і давало переваги ГлобалМані», – сказав FinMaidan співрозмовник, знайомий з ситуацією в WebMoney.
Нові перспективи
У WebMoney.UA очікують, що реєстрація в Нацбанку дозволить їм більш активно розвиватися в Україні і пропонувати клієнтам нові послуги. «Крім того, з’явився додатковий ресурс для впровадження нових послуг і сервісів», – каже Ростислав Троценко.
З’являться і нові банки-партнери. Через те, що WebMoney.UA була зареєстрована, банки не поспішали працювати з платіжною системою. Поки поповнити віртуальний гаманець можна через інтернет-банкінг або каси десятка банків, а також у мережі вуличних платіжних терміналів. Поповнення коштує від 1% (через банк) до 7% (з мобільного телефону), виведення грошей – від 1 грн (через банк) до 1,8% («Укрпошта»). У компанії пообіцяли зберегти тарифи і умови роботи з клієнтами, хоча розширення кола партнерів, навпаки, повинно привести до зниження тарифів.
Однак ці установи не могли назвати роботу з WebMoney.UA офіційним партнерством. «Ми просто дозволяємо нашим клієнтам перерахувати кошти на користь третіх осіб. Банк отримує від цього стандартну комісію. Більше ніяких зобов’язань у нас перед ними немає», – заявили FinMaidan в одному з банків-партнерів. Тепер відносини з WebMoney.UA зможуть легалізувати всі їхні банки-агенти. «Раніше ми співпрацювали з оглядкою, а тепер всі двері відкриті», – заявив заступник голови правління Приватбанку Олександр Вітязь.
Вікторія Руденко
За матеріалами:
FinMaidan
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас