Гривня може стати лише інструментом для оплати повсякденних витрат, - думка — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Гривня може стати лише інструментом для оплати повсякденних витрат, - думка

Валюта
10124
Ключові адміністративні обмеження НБУ, спрямовані на скорочення мінливості коливань курсу на валютному ринку, залишаються в силі, зокрема, продаж 75% валютної експортної виручки все ще є обов’язковою.
Найважливішими змінами, які несе в собі програма лібералізації НБУ, є збільшення ліміту на отримання готівкових коштів у касах і банкоматах з 150 до 300 тисяч гривень, а також незначне спрощення процесу купівлі валюти банками за дорученням юридичних осіб-резидентів, вважає Олександр Михайленко, фінансовий аналітик Альпарі.
“Учасники ринку тепер зможуть купувати валюту, маючи на рахунках до $25 000, або еквівалентну суму в інших валютах. Раніше даний ліміт складав $10 000”, – зазначив він.
Але найбільш суттєві адміністративні обмеження НБУ залишилися в силі, і чекати принципової зміни ситуації на валютному ринку на тлі реалізації ініціатив регулятора в їх поточній формі, на мою думку, не має сенсу.
Очевидно, що заявлена ​​лібералізація є скоріше символічним жестом, наочно демонструє позицію НБУ щодо ситуації на валютному ринку, аніж реальним скасуванням ключових адміністративних обмежень. “Цей крок НБУ повинен показати учасникам ринку, що, на думку регулятора, ситуація на валютному ринку стабілізується”, – коментує Михайленко.
При цьому, для довгострокового зміцнення гривні на валютному ринку в даний час немає передумов, вважає експерт.
Згідно з прогнозами МВФ падіння реального ВВП в 2015 році складе 5.5%, інфляція складе 27%. Депозитні ставки в гривні на момент написання огляду в середньому складають приблизно 25%, отже, національна валюта все ще не є надійним інструментом для зберігання заощаджень, оскільки в цій валюті ми маємо негативну прибутковість.
“Скорочення ВВП і зростання грошової маси на тлі зниження споживання може призвести до подальшого зниження курсу гривні, яка внаслідок цього може розглядатися лише як інструмент для оплати повсякденних витрат”, – прогнозує він.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас