Тисни на гальма: про причини стагнації української економіки — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Тисни на гальма: про причини стагнації української економіки

Казна та Політика
555
У 2015 році ВВП України зменшиться на 9%. З таким прогнозом минулого тижня виступив Міжнародний валютний фонд. Раніше вже озвучувалися орієнтири щодо ймовірного падіння цього показника в рамках 9-11,5%. У чому основні причини такого піку, і як можна його уникнути?
Зовнішньою причиною стагнації більшість експертів називають збройний конфлікт на Донбасі і втрату Криму. Хоча міжнародні фінансові кола, за даними Forbes, не вважають аргумент воєнних дій вагомим у суперечці про те, як повинна працювати українська економіка. Більше того – відомі приклади успішних економік, що функціонують в умовах збройних конфліктів. Причому самі конфлікти є частково «рушіями прогресу» – наприклад, для машинобудування, металургії, ІТ та інших галузей. В Україні ж конфлікт такого ефекту на галузі не чинить: економіка продовжує зменшення.
Серед причин економічного падіння – бюджетна політика, яка не передбачає індексацію зарплат і підтримує стару парадигму роботи економіки. Як наслідок – підстав для появи іноземних інвестицій і зростання купівельної спроможності українців немає.
Екс-заступник голови Національного банку України та ректор Міжнародного інституту бізнесу Олександр Савченко вважає, що ВВП може впасти на 10% при інфляції в 50%. «Такі оцінки я даю на підставі стиснення економіки. Мінімізувати падіння може приплив ПІІ в приватний сектор, приріст кредитів, збільшення кредитування нашими банками», – міркує Савченко.
Однак, експерт не бачить передумов у вигляді реальних дій з поліпшення стану економіки. «Через обмеження з валютних операцій ми втрачаємо ринки, багато бізнесів банкрутують, і падіння ВВП неминуче, хоча девальвація повинна була стимулювати експорт», – говорить Савченко.
Тільки вчора, 2 червня, глава Національного банку України Валерія Гонтарева заявила, що її відомство починає поетапну лібералізацію ринку, включаючи скасування валютних обмежень.
З прогнозом МВФ збігається і прогноз Національного банку України. Минулого тижня член Ради НБУ Роман Шпек заявив, що за даними НБУ падіння ВВП в 2015 році становитиме близько 9%. «На це впливають стагнаційні процеси в економіці, продовження падіння і втрати від війни на сході країни», – пояснює Шпек.
Наступний фактор, що сприяє падінню ВВП – тінізація економіки. «Немає дій, покликаних відновити виробничий процес. Все списується на воєнні дії, але в підсумку конструктивної політики, спрямованої на подолання кризи, не сформувалося, – говорить екс-радник президента Леоніда Кучми Анатолій Гальчинський. – Велику роль зараз відіграє тінізація – цілі пласти економіки просто йдуть у тінь, через що економіка перестає виконувати бюджетоутворюючі функції».
Екс-заступник міністра економіки України Саша Боровик називає нинішнє падіння закономірністю для тієї ситуації, в якій опинилася Україна. «Тому важливим є не рівень падіння 2015 року, а рівень зростання 2016 року. Передбачається, що падіння в 2015 році буде в межах 9-11,5%. Але цікавим є прогноз щодо підйому економіки. У 2016-2018 роках економіка повинна за прогнозами приростати на 2% щорічно. Щоб отримати навіть такий невеликий приріст, з 1 січня 2016 року вже потрібно запустити податкову реформу, земельну реформу, провести приватизацію і дерегуляцію», – говорить Боровик.
Особливу роль у реформах Боровик приділяє як податковим змінам, так і посиленню ролі здорової конкуренції в країні. «Новий податковий закон повинен сприяти тому, щоб люди пішли в підприємництво. Також дуже активним учасником цього процесу повинен стати Антимонопольний комітет – він повинен зробити все так, щоб у країні було якомога більше конкуренції, наслідком якої буде розвиток реального сектору», – резюмує Боровик.
Маргарита Ормоцадзе
За матеріалами:
Forbes.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас