Банкіри прогнозують початок поетапного скасування обмежень на депозитному та валютному ринках — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Банкіри прогнозують початок поетапного скасування обмежень на депозитному та валютному ринках

Кредит&Депозит
1901
Національний банк України (НБУ) з червня може почати поетапну лібералізацію на ринку депозитів фізичних осіб і скасування обмежень на валютному ринку, вважають опитані банкіри.
“Чинні обмеження з високою ймовірністю будуть піддані змінам у бік пом’якшення чинних норм і скасовані частково. Зокрема, є підстави говорити про істотне збільшення сум на купівлю валюти і зняття валюти з рахунків “до запитання” і про повне скасування обмежень щодо зняття гривневих вкладів аналогічної категорії”, – сказав перший заступник голови правління Промінвестбанку В’ячеслав Юткін.
Голова правління банку “Форвард” Андрій Кисельов вважає, що вже існують умови і передумови для лібералізації на депозитному ринку: курс гривні стабілізувався і банківська система завершує очищення від проблемних банків. Разом з тим, як зазначив банкір, банкам буде потрібен додатковий капітал для того, щоб у разі різкого короткострокового відтоку депозитів зберегти рівень ліквідності.
“Ми вважаємо, що є всі умови і передумови для того, щоб не продовжувати обмеження… Ключове питання – наскільки акціонери українських банків готові збільшувати капітал. Якщо зняти обмеження, то перші півмісяця-місяць піде відтік вкладів, і цей геп необхідно закрити нарощенням капіталу або закрити цю короткострокову прогалину в ліквідності за рахунок своп-операцій”, – додав він.
Директор департаменту роздрібного бізнесу банку “Хрещатик” Марина Нестеровська також виступає за пом’якшення обмежень, введених регулятором для стабілізації на валютному і депозитному ринках.
“Я думаю, що якісь передумови для того, щоб змінити підхід, вже існують – на сьогоднішній день вже більш лояльне ставлення населення до банківської системи. Однак не хотілося б, щоб взагалі скасували всі обмеження, бо може бути істотний тиск на ліквідність банків”, – сказала вона.
Начальник управління пасивних, комісійних та сервісних продуктів ВТБ Банку (Україна) Марина Кшиніна вважає, що повне скасування обмежень з видачі валютних депозитів передчасне.
“Думаю, скасовувати будуть, швидше за все, поетапно, щоб нівелювати можливе падіння ліквідності банків на період, поки клієнти звикнуть до відсутності обмежень… Вкладники продовжують забирати валютні кошти з банків, тому зняття обмежень може послужити тригером різкого відтоку валюти, що стало б великим струсом для системи. Що стосується обмежень по гривні, тут цілком імовірне пом’якшення… Власники депозитів у гривні демонструють набагато більш спокійну поведінку, і в цій частині ринок більше готовий до лібералізації”, – сказала експерт.
Голова правління Ідея Банку Михайло Власенко дотримується аналогічної точки зору.
“У моєму баченні, дане обмеження (на видачу валютних депозитів – ред.) можна трохи лібералізувати, але повністю відмовлятися від нього ще рано, оскільки проблема валютної ліквідності у багатьох банків ще не вирішена. Погашення валютних кредитів погіршилося зі зростанням курсу долара, а для виконання зобов’язань банків за валютними депозитами інших джерел поповнення валютної ліквідності немає, і банкам буде необхідно купувати валюту, надаючи додатковий вплив на курс гривні”, – сказав банкір.
Заступник голови правління Приватбанку Володимир Заворотний, у свою чергу, зазначив, що повне скасування обмежень найближчим часом малоймовірне.
“Я вважаю, що поки ні. Можливо, вони (обмеження на валютному ринку і ринку депозитів – ред.) будуть якось пом’якшені. Є вже серйозні тенденції до стабілізації, їх видно в нашій роботі з клієнтами, але ситуація в Україні змінюється дуже швидко… Ми всі залежимо не тільки від економічної, а й від політичної ситуації, ситуації на сході України, від реструктуризації наших зовнішніх боргів. Напевно, все це буде позначатися на загальному рішенні уряду і НБУ”, – сказав він.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас