Україні потрібно провести п'ять реформ - бізнес-омбудсмен — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Україні потрібно провести п'ять реформ - бізнес-омбудсмен

Казна та Політика
1936
Україні передусім потрібно провести реформу держслужби, вважає бізнес-омбудсмен Альгірдас Шемета.
“На основі власних спостережень, з мого досвіду можу сказати, що дуже важливо провести реформу держслужби якомога швидше, щоб держава служила суспільству, а не була його начальником,” – сказав він на зустрічі з журналістами.
За його словами, є досить великий розрив між тим, що ми бачимо на вищому рівні державної влади, і тим, що відбувається на її нижніх рівнях.
“Бізнес не часто стикається з міністрами і заступниками міністрів, він частіше працює з місцевими регуляторами, і там реформа дуже потрібна”, – пояснив Шемета.
Друга реформа, яка принесла б користь бізнесу, це реформа контролюючих органів. “Потрібно, щоб контролюючі органи працювали не на покарання бізнесу, а навпаки, допомагали йому відповідати певним вимогам”, – вважає Шемета.
Для цього можна використовувати міжнародні практики, наприклад, скласти початковий список вимог, яким має відповідати бізнес, вислати його підприємству заздалегідь перед перевіркою.
“Потім сама перевірка полягає в розстановці галочок над тим, що зроблено, а що ні”, – говорить омбудсмен.
Крім того, за словами омбудсмена, необхідно реформувати сферу держзакупівель, а саме перевести її якнайшвидше на електронну платформу, а також провести реформу держпідприємств, спрямовану на підвищення прозорості їхньої діяльності та призначення їх керівництва.
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас