Всіх топити: чому зупиняються вітчизняні ТЕС — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Всіх топити: чому зупиняються вітчизняні ТЕС

Енергетика
545
Підготовка до наступного (2015-2016) опалювального сезону в Україні опинилася під загрозою зриву − всупереч дорученню прем’єр-міністра Арсенія Яценюка почати її завчасно і провести з урахуванням всіх «обтяжливих обставин». Вже зараз стає очевидним, що країна не може впоратися з покриттям попиту на енергоносії, запаси вугілля стрімко зменшуються, а теплоелектростанції зупиняють роботу.
Так, вчора стало відомо про зупинку Зміївської ТЕС, яка входить до складу державної «Центренерго». В якості основної причини такого кроку керівництво назвало дефіцит вугілля − його недостатньо для того, щоб запустити більше одного енергоблоку.
При цьому, як повідомили Forbes у «Центренерго», сьогодні працювати одним енергоблоком вкрай невигідно. «Станція буде накопичувати вугілля, щоб вистачило на роботу 2-3 енергоблоками», − повідомили в прес-службі компанії, також уточнивши, що якщо зараз на складі знаходиться близько 3000 тонн вугілля, то для стабільної роботи потрібно, щонайменше, 50 000 тонн.
Слідом за нею зупинила роботу Слов’янська ТЕС («Донбасенерго» регіонала Ігоря Гуменюка). На підприємстві поскаржилися на критичну фінансову ситуацію, яка склалася внаслідок рішень Нацкомісії, що здійснює держрегулювання у сфері енергетики і комунальних послуг (НКРЕКУ).
Зокрема, регулятор вирішив припинити всі розрахунки з виробниками електроенергії, потужності яких розташовані в зоні проведення АТО і непідконтрольні київській владі. «У результаті «Донбасенерго» нарощує боргові зобов’язання перед державою та постачальниками, в той час як рішення судів про неправомірність постанов НКРЕКУ не виконуються», − констатують у компанії.
Зараз борг ДП «Енергоринок» перед «Донбасенерго» сягає 1,5 млрд гривень; не отримавши цих коштів, компанія не може поповнити запаси вугілля. Загальний борг «Енергоринку» перед усією генерацією на початок року становив майже 22 млрд гривень. У свою чергу «Енергоринку» заборгували кошти обленерго.
Ситуація із забезпеченням теплових електростанцій вугіллям − критична, заявили Forbes у прес-службі компанії ДТЕК, на активи якої, фактично, замкнута робота енергосистеми всієї країни. Компанія контролює близько 70% теплової генерації і низку обленерго.
Згідно з даними компанії, станом на сьогодні запаси вугілля марки «Г» на ТЕС ДТЕК складають 630 000 тонн, марок «А» і «Т» − 153 000 тон. При цьому середньодобове споживання вугілля на теплоелектростанціях, що належать компанії, в травні цього року − близько 47 тисяч тонн. Для порівняння, при роботі в нормальному режимі, в травні 2014 року воно становило близько 65 тисяч тонн.
У ДТЕК впевнені, що згадані станції зупиняються, насамперед, через відсутність коштів і збиткової роботи. «Для купівлі імпортного вугілля та електроенергії також потрібні фінансові ресурси, які не виділяються для вітчизняних виробників. Електростанції не можуть закуповувати імпортний ресурс через низький тариф, який не покриває паливну складову, і зростання заборгованості перед виробниками за вже надану електроенергію», − зазначають в енергохолдингу. Там вважають, що якщо найближчим часом питання паливного забезпечення ТЕС не буде врегульовано, станції не зможуть накопичити необхідний запас вугілля для проходження осінньо-зимового періоду.
У свою чергу Дмитро Марунич, співголова Фонду енергетичних стратегій, підкреслює, що зараз основне питання не стільки в запасах вугілля, скільки в тому, що відсутня можливість налагодити нормальні його постачання з самопроголошених ДНР/ЛНР. «Наскільки мені відомо, у ДТЕК були проблеми з доставкою на свою Зуївську ТЕС вугілля марки «Г», видобутого на ДП «Павлоградвугілля». Митні органи та військові адміністрації перешкоджали подібним операціям», − пояснює він.
Що стосується пріоритетів «Центренерго», то сьогодні наявне вугілля терміново направляється на Трипільську ТЕС, що відповідає за енергозабезпечення столичного регіону, − для підтримки її працездатності. Ігор Балабанов, в.о. голови «Центренерго», заявляв, що вугілля для цієї станції закуповується із зони АТО − як у держпідприємств, так і у приватних структур. У постачанні бере участь близько 20 підприємств. На даний момент запас вугілля Трипільської ТЕС становить 18 000 тонн. На ще одній станції «Центренерго» − Вуглегірській − справи йдуть трохи краще: там запаси вугілля марки «Г» складають 120 тисяч тонн.
Згідно з офіційною статистикою НЕК «Укренерго», запаси вугілля на складах теплових електростанцій України в період з 18 по 25 травня збільшилися на 6,3% − до 940,76 тис. тонн. «Станом на 24 травня в роботі знаходилися 35 вугільних блоків і один корпус ТЕС генеруючих компаній потужністю 6883 МВт. Через відсутність палива не працювали 31 блок і два корпуси ТЕС сумарною потужністю 8208 МВт, в аварійних ремонтах у зв’язку з пошкодженням обладнання перебував ще один блок і один корпус ТЕС потужністю 150 МВт», − констатують в «Укренерго».
За словами голови Незалежної профспілки гірників України Михайла Волинця, наявного обсягу вугілля недостатньо для стабільної роботи енергосистеми: недоторканних запасів повинно бути мінімум 1,7 млн тонн. Волинець нагадує, що минулого року їх було майже вдвічі більше.
Такі мінімальні запаси на складах теплової генерації негативно впливають на стабільність роботи системи. Ускладнюють ситуацію і планові ремонти на атомних електростанціях, внаслідок яких з 15 енергоблоків працюють тільки 10.
«Виробники можуть реалізовувати товар за ціною, яка повинна бути не меншою від собівартості з урахуванням необхідних капітальних витрат. Якщо на ринку ціна не відповідає собівартості виробництва, то виготовити товар буде неможливо, і він незабаром зникне з ринку, що зараз і відбувається з електроенергією − дефіцит потужності в системі станом на 25 травня становить 2000 МВт», − вказують у ДТЕК.
У свою чергу в НКРЕ не згодні з тим, що ціна на вугілля занизька − за розрахунками комісії, собівартість видобутку вугілля становить 1 100 грн за тонну. Саме через розбіжності в оцінці собівартості і спалахнув конфлікт між ДТЕК Ріната Ахметова і міністерством.
Валентин Землянський, директор енергетичних програм Центру світової економіки і міжнародних відносин, вважає, що єдиним варіантом є пошук компромісного рішення щодо тарифів для теплової генерації. За його словами, економічно обгрунтована ціна на вугілля для всіх українських шахт повинна бути на рівні 1,5-1,6 тис. гривень/тонна, проти сьогоднішніх 1,1 тис. гривень/тонна, на яких наполягає міненерго. Також необхідно збільшувати запаси вугілля на складах форсованими темпами для нормального проходження опалювального сезону.
Поки ж сторони не готові йти на компроміс, міністр енергетики та вугільної промисловості Володимир Демчишин заявив в інтерв’ю Forbes, що Україна зіткнулася з дилемою: або підписувати договір з Російською федерацією на постачання вугілля, або відключити українських споживачів. У Міненерго, за його словами, на даний момент розглядається також варіант відновлення постачання південноафриканського вугілля. Але тут знову все впирається в кінцеву ціну такої сировини.
За оцінками експертів, у цій ситуації імпорт із далекого зарубіжжя − найменш вдале рішення. По-перше, такі поставки пов’язані зі складною і дорогою логістикою. По-друге, можливості з перевалки в українських портах обмежені: від 400 до 600 тис. тонн/місяць залежно від завантаження порту. По-третє, ціна такого вугілля в будь-якому випадку виявиться високою, оскільки з урахуванням фінансового стану українських компаній в неї будуть входити всілякі страхові премії, а розрахунки проводитимуться на умовах 100%-вої передоплати. А вартість південноамериканського вугілля з доставкою в українському порту сьогодні в середньому дорівнює $85.
У питанні поповнення запасів вугілля фахівці одностайні: потрібно шукати компроміс на Донбасі. Волинець каже, що до сьогоднішньої ситуації із зупинкою станцій призвела некомпетентність міністра, який провалив підготовку осінньо-зимового періоду: «У країні немає вугілля, сьогодні ТЕС працюють із коліс. До жовтня вже щомісячні запаси мають бути на рівні 3,5 млн тонн вугілля, якщо цього не буде, то взимку ми залишимося без електроенергії».
«Якщо вимикаються певні потужності, падає частота електроенергії в мережі і починається автоматичне відключення блоків. Для Центру та Південно-Східної частини країни базовими станціями є Криворізька і Придніпровська ТЕС, які з’єднують Захід і Схід України», − пояснює Землянський.
За його оцінками, в тому випадку, якщо їх відключать, буде порушено цілісність функціонування ОЕС і почнеться ланцюгова реакція, яка зачепить, у тому числі, й атомні станції, де спрацює автоматика аварійного відключення. Для повторного запуску, вважає фахівець, необхідно буде не менше тижня, і живитися доведеться в енергосистемі РФ, «оскільки ми з ними працюємо у паралельному режимі».
Андрій Леденьов
За матеріалами:
Forbes.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас