Вчені порівняли вплив спеки та холоду на смертність — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Вчені порівняли вплив спеки та холоду на смертність

Світ
2958
У холодні дні люди помирають частіше, ніж при аномальній спеці, з’ясували американські вчені. Дослідники розглянули близько 74 мільйонів смертей, що сталися в 13 країнах світу з 1985 по 2012 рік, і розрахували, що 7,3 відсотка їх пов’язані з холодною погодою і лише 0,4 відсотка – з жаркою. Результати дослідження представлені в журналі Lancet.
Вчені прийшли до ще одного несподіваного висновку: екстремальні погодні явища відповідають всього за 11 відсотків “погодних” смертей. “Від перегрівання та переохолодження організму вмирає невелика кількість людей”, – пишуть автори статті.
Метод обробки даних був такий: вчені зібрали інформацію щодо погоди, забруднення повітря і смертності в 384 містах планети. Для кожного міста встановили температуру, при якій люди помирають рідше всього. Майже всюди ця оптимальна температура виявилася ближче до верхнього краю значень. У США, наприклад, 84 відсотки днів були холоднішими від оптимуму, і лише 16 відсотків – тепліші.
Також у кожному місті визначили 2,5 відсотка найхолодніших і жарких днів – і перевірили, скільки наступили в цей час смертей можна пояснити погодою. Незважаючи на лідерство холоду, вчені відзначили, що екстремальний мороз привів до 10 відсоткам смертей в холодні дні, а аномальна спека – до майже половини (у спекотні). Підвищена небезпека холодів може частково бути пов’язана з тим, що дослідники не розглядали міста Африки та Близького Сходу.
За матеріалами:
Українські Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас