З літа гривня почне знову знецінюватися, - аудитори — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

З літа гривня почне знову знецінюватися, - аудитори

Валюта
13785
Влітку 2015 року варто готуватися до чергового витка інфляції, а також зростання курсу долара і євро.
Такий прогноз дає керівник ГО «Публічний аудит» Максим Гольдарб.
«Фонд гарантування вкладів інформує про накопичений резерв у сумі 18 млрд грн. Йдеться про кошти, передбачені і виділені за борговими операціями, які не мають під собою матеріальної бази у вигляді зростаючого ВВП. Тобто, вони безпосередньо будуть впливати на цінність гривні, коли гроші з рахунків Фонду потраплять в обіг. Оскільки пік виплат заплановано на літній період 2015 року, саме в цей час треба готуватися до неминучого падіння гривні, а отже, і росту валюти», – зазначає Гольдарб.
На його думку, напередодні місцевих виборів цей процес буде приглушений в ручний спосіб.
ГО «Публічний аудит» також проаналізувала ситуацію з усіма банками, в які протягом минулого та цього року була введена тимчасова адміністрація Фондом гарантування вкладів фізичних осіб (ФГВФО) і які згодом були ліквідовані або ліквідуються зараз.
Аудитори зазначають, що під час дослідження було виявлено, що робота Нацбанку з виведення банків з ринку відбувалася несвоєчасно і вибірково. Крім того, масштабне усунення гравців банківського сектора навантажує фінансовими обов’язками Фонд гарантування вкладів в обсязі, з яким він на сьогодні не може впоратися (більше 40 млрд грн виплат при наявних 18,2 млрд грн).
«Логіка НБУ у визнанні банків неспроможними часто була непослідовною. Приміром, в банк «Надра» регулятор ввів тимчасову адміністрацію лише в лютому 2015 року, хоча численні випадки невиконання зобов’язань перед вкладниками (майже повна зупинка повернення депозитів) почали фіксуватися з січня 2014 року. Поряд з цим «Енергобанк», показники якого були в рамках встановлених норм протягом всього 2014 року, був визнаний неплатоспроможним достатньо швидко і стрімко. Аналогічна ситуація і з «Кредитпромбанком», – говорить аналітик «Публічного аудиту» Андрій Андрущенко.
За твердженням «Публічного аудиту», стрес-тести Нацбанку можна ставити під сумнів, оскільки в них закладався занижений діапазон коливання гривні – від 11 до 12,5 гривень за долар. Тому інформація регулятора щодо стійкості і уразливості портфеля банків не є точною, але і вона надто песимістична: майже 40% установ банківської системи потребують збільшення капіталу більш ніж на 100 млрд грн.
Нагадаємо, поряд з масовою ліквідацією банків НБУ продовжує надавати кошти рефінансування – за 4 місяці 2015 р. було роздано понад 70 млрд грн.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас