Брак гривні призводить до підвищення продажу валюти населенням, - експерт — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Брак гривні призводить до підвищення продажу валюти населенням, - експерт

Валюта
6302
Реальний попит на валюту з боку населення продовжує скорочуватися і ця тенденція може зберегтися в травні і червні. Сприяти цьому буде швидше низька гривнева ліквідність у населення та приватних підприємців, ніж зниження інтересу до валюти як засобу заощадження, вважає Андрій Шевчишин, експерт інформаційно-аналітичного центру Forex Club.
Інфляційний тиск і побоювання безробіття стримують платоспроможний попит. На думку експерта, у разі достатності ресурсу населення для купівлі валюти, попит був би істотно вище, зважаючи зберігаються економічних ризиків і цінових шоків.
У той же час, традиційний сезонний попит до купівлі валюти для відпочинку за кордоном перед літніми місяцями може бути стриманим у зв’язку з обмеженням продажу валюти через банки, а також через переорієнтацію основного потоку відпочиваючих на внутрішній ринок.
«Завдяки утриманню міжбанку, через адміністративне регулювання ринку НБУ, готівковий ринок також проходить період уповільнення цінових коливань. Стабілізація готівкового ринку і брак гривні, призводить до підвищення продажів валюти населенням. І цей тренд також може зберегтися, однак, поки продажі будуть відбуватися ситуативно, за необхідності, ніж зі спекулятивною метою », – прогнозує Шевчишин.
Встановлені НБУ обмеження на валютному ринку сприяють курсовій стабілізації, проте продовжують обмежувати активність готівкового ринку. Згідно з офіційними даними, обсяг пропозиції готівкової валюти перевищив попит в 7,3 рази. Обсяг купівлі валюти знизився на 18% щодо березня 2015 року та на 92,4% щодо квітня 2014 року. Сам же обсяг готівкових операцій офіційного ринку виріс у квітні на 29,5% порівняно з березнем, але залишився істотно нижче квітневих рівнів 2014 року, скоротившись на 75,7%. Таке падіння свідчить про збереження високої частки тіньових операцій зважаючи на діючі обмеження на купівлю валюти в банках.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас