Рада погодилася змінити Бюджетний кодекс заради НБУ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Рада погодилася змінити Бюджетний кодекс заради НБУ

Казна та Політика
1436
Верховна Рада України прийняла за основу президентський законопроект про внесення змін до Бюджетного кодексу щодо розбудови інституціональної спроможності Національного банку України (НБУ).
“За” проголосували 267 нардепів з 226 мінімально необхідних.
Вчора, нагадаємо, парламентарії благополучно провалили голосування за дану ініціативу.
За словами першого заступника голови Нацбанку Олександра Писарука, прибуток НБУ після прийняття цього закону буде в першу чергу спрямовуватися на розвиток фінрегулятора.
Як наголошується в пояснювальній записці до документа, прийняття законопроекту є одним із структурних маяків поточної програми МВФ.
“Законопроект підготовлений з метою виключення з Бюджетного кодексу України положень, які послаблюють фінансову незалежність центрального банку країни і не відповідають взятим на себе Україною зобов’язанням по Меморандуму про економічну та фінансову політику”, – йдеться в пояснювальній записці.
Документом, зокрема, пропонується скасувати вимогу включати в прогноз Держбюджету показників валютно-курсової політики, наданих Нацбанком, а також прибрати положення про використання при складанні проекту закону про Державний бюджет України відповідної інформації, наданої Національним банком.
“Це не означає, що НБУ усувається від відповідальності за ці показники. Це означає тільки те, що на НБУ зменшиться тиск, який ускладнює проведення ефективної кредитно-грошової політики”, – зазначив Писарук і запевнив, що Нацбанк продовжить співпрацювати з Кабінетом міністрів в частині економічного прогнозування.
В той же час, комітет ВР ухвалив, що такий пункт ускладнить процес формування бюджету. У Мінфіну також є зауваження до законопроекту, тому документ вирішили істотно доопрацювати до другого читання.
Крім того, законопроектом пропонується встановити, що частина прибутку до розподілу Національного банку визначається і перераховується до державного бюджету тільки після підтвердження зовнішнім аудитом та затвердження Радою НБУ річної фінансової звітності “.
Такі зміни, згідно з проектом, повинні застосовуватися, починаючи зі складання проекту Держбюджету України на 2016 рік.
Як повідомлялося, цього тижня депутати вже прийняли в першому читанні ще один законопроект, що підвищує рівень незалежності НБУ. До другого читання цей документ збираються істотно відредагувати – депутатів бентежить можливість втрати контролю ВР над діями фінрегулятора.
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас