Тарифи на владу: вартість послуг ЖКГ стала інструментом політичної боротьби — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Тарифи на владу: вартість послуг ЖКГ стала інструментом політичної боротьби

Енергетика
416
Напередодні активної боротьби за голоси громадян на виборах до місцевих рад депутати і чиновники перевели тарифне питання в політичну площину. Замість того щоб акцентувати увагу на розв’язанні складнішої комплексної проблеми – зниження добробуту громадян.
Тому частка комунальних платежів у структурі доходу середнього українця стала однією з найвищих у Європі. «У багатьох людей зарплати нижчі, ніж вартість проживання у їхніх квартирах», – стверджує Олександр Гончаров, директор Інституту розвитку економіки України.
Право на субсидії мають сім’ї, у яких плата за компослуги перевищує 15% від їхнього сукупного доходу. А це, за даними заступника голови парламентського комітету з ЖКГ Олени Бабак (фракція «Самопоміч»), 77% українських сімей.
Яценюк упевнений, що держпідтримку матимуть усі. На початку квітня він наводив такі розрахунки: «Загальна сума сьогодні – 24 млрд грн на субсидії. Наразі в нас отримують субсидії в середньому 1,2 млн сімей. Ми очікуємо, що після підвищення тарифів ця кількість зросте до 3 млн сімей. Ми розрахували таким чином, що в нас вистачає грошей на субсидії навіть на 15 млн громадян». «Якщо ми побачимо, що коштів бракуватиме, обов’язково знайдемо ресурс у державному бюджеті», – пообіцяв голова уряду.
Екс-прем’єр Юлія Тимошенко як народний депутат сьогодні виступає в ролі жорсткого опонента Яценюка. Нагадаємо, за президента Віктора Януковича саме з подачі Тимошенко Яценюк дістав можливість підвищити свій рейтинг, ставши одним із лідерів політичної кампанії зі звільнення «Леді Ю» з ув’язнення.
У понеділок Тимошенко оприлюднила висновки спеціальної робочої групи Верховної ради, яка визнала нові комунальні тарифи на газ, опалення і водопостачання завищеними. За її словами, тарифи потребують додаткових розрахунків для їхнього коригування.
На думку експертів, нова система комунальних тарифів, затверджена НКРЕКП і підтримана Кабміном, далека від досконалості й потребує подальшого реформування. «Структура тарифів у країні така непрозора, а витрати підприємств, які постачають енергоносії та комунальні послуги, такі законспіровані, що дати економічне обґрунтування зміни цін у цій галузі неможливо», – стверджує Олексій Кучеренко, екс-міністр ЖКГ.
Яценюк думає інакше. Він запропонував залучити міжнародних аудиторів, щоб вони перевірили економічне обґрунтування нових цін на послуги ЖКГ в Україні. «І тоді ми закриємо цю «політологічну лавку» про те, хто бореться за долю українців. Потрібно було п’ять років тому боротися, коли підписували ціну на газ», – заявив прем’єр, явно натякаючи на контракти між «Газпромом» і «Нафтогазом», укладені 2009 року за Юлії Тимошенко. Саме через ці домовленості ціна російського газу для України після того, як «Леді Ю» відійшла від влади, стала однією з найвищих у Європі, і тому її сьогодні оскаржують у міжнародному арбітражі.
Історія з підписанням цього контракту також стала приводом для різних спекуляцій. Завдяки йому зі схеми українсько-російської газової співпраці прибрали посередника – швейцарського трейдера RosUkrEnergo, який давав можливість заробляти на газі не тільки російському «Газпрому», а й українському олігарху Дмитрові Фірташу.
Втім, навіть якби нині закупівельна ціна російського газу для України значно знизилася, це б не призвело до зменшення тарифів на газ для населення. Голова правління НАК «Нафтогаз України» Андрій Коболєв відкинув такий поворот. Після рішення Нацкомісії, що здійснює регулювання у сфері енергетики і компослуг, вартість газу для населення все одно не покриває витрат на його імпорт.
Довідка:
Із січня по грудень цього року мінімальна пенсія в Україні становить 949 гpн, з 1 грудня вона має зрости до 1074 гpн. Мінімальну зарплату до грудня встановлено на рівні 1218 грн, а з 1 грудня вона підвищиться до 1378 грн.
Тарифи на електроенергію, газ, гарячу воду та опалення в Україні підвищилися з 1 квітня 2015 року, і вони зростають значно суттєвішими темпами, ніж доходи громадян. Так, вартість електроенергії для населення збільшилася в середньому на 19%, а до березня 2017 року вона стане вищою ще в 3,5 разу. Тариф на тепло для населення з 1 квітня зріс на 72%, а на централізоване постачання гарячої води – на 55–57%. Також було підвищено мінімальний тариф для населення на газ – в 3,3 разу. Крім того, з 1 травня вартість холодної води залежно від регіону збільшилася на 4–100%.
Світлана Долинчук
За матеріалами:
Forbes.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас