В Україні можуть зникнути довгострокові депозити, - експерт — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

В Україні можуть зникнути довгострокові депозити, - експерт

Кредит&Депозит
1841
Дотепер, відповідно до Цивільного кодексу, банки були зобов’язані повертати вкладникам гроші на першу вимогу, але Верховна Рада наприкінці минулого тижня прийняла поправки до кодексу, які змінили це – тепер банки будуть зобов’язані повертати на першу вимогу гроші тільки з депозитів до запитання.
Для майбутніх вкладників нововведення обернеться втратою безумовного доступу до своїх грошей. Це може спровокувати громадян не нести свої заощадження на банківські депозити, адже у них не буде можливості забрати їх в будь-який момент, побоюються експерти.
«Ця норма несвоєчасна і недоречна. Зараз сотні тисяч громадян не можуть отримати свої кошти із збанкрутілих банків, а це ще більше підриває довіру населення до банків. Результатом стане те, що з ринку зникнуть довгострокові депозити, адже люди не зможуть довіряти банкам свої кошти на рік. Залишаться вклади максимум на 2-3 місяці », – прокоментував старший партнер адвокатської фірми «Кравець та Партнери» Ростислав Кравець.
На думку Кравця, банки, у яких зараз немає проблем, будуть прописувати в депозитних договорах можливість їх повернення до закінчення терміну. «Тому що їм потрібні довгострокові гроші», – говорить юрист.
Банкіри, у свою чергу, повністю підтримують нововведення, сподіваючись, що вони збільшать стабільність системи. Їм потрібні довгострокові ресурси, без загрози їх втрати. Експерти ж радять вкладникам тепер більш уважно читати банківські договори, щоб розуміти, на яких умовах можна буде забрати свої кошти.
За матеріалами:
Deutsche Welle
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас