Іран розраховує повернути експорт нафти до передсанкційного рівня за 3-6 місяців — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Іран розраховує повернути експорт нафти до передсанкційного рівня за 3-6 місяців

Енергетика
336
Уряд Ірану вважає можливим відновлення експорту нафти з країни до 2,5 млн барелів на добу – рівня, що спостерігався до введення санкцій, за 3-6 місяців після досягнення угоди щодо ядерної програми, заявив у понеділок заступник міністра нафти Ірану, глава Національної іранської нафтової компанії ( NIOC) Рокноддін Джаваді.
На конференції в Куала-Лумпурі Р.Джаваді вкрай оптимістично оцінив перспективи скасування міжнародних санкцій відносно Ірану.
Р.Джаваді повідомив, що запаси нафти в плавучих сховищах Ірану, які можуть бути вивільнені після скасування санкцій, складають менше 10 млн барелів.
Організація країн-експортерів нафти (ОПЕК) навряд чи знизить квоти на видобуток на засіданні 5 червня, зазначив Р.Джаваді. На пряме запитання журналістів про те, чи можливий перегляд обмежень, він відповів: “Я так не думаю”.
Червневе засідання картелю “може зміцнити співпрацю між його членами, оскільки ОПЕК – організація, яка може приймати рішення, що задають орієнтир цінами на нафту”, вважає заступник міністра.
За його словами, нафта може подорожчати до $80 за барель до кінця 2016 року.
“З комерційної точки зору сьогоднішні ціни повинні бути стійкими і повинні поступово підвищуватися, – заявив він. – Проте все залежить від політичної ситуації і відбувається в країнах Близького Сходу і арабського світу”.
Тим часом Катар очікує зростання попиту на вироблену ОПЕК нафту, оскільки зниження цін до рівня, який істотно нижче $100 за барель, перешкоджає подальшому освоєнню сланцевих родовищ.
“У майбутньому періоді буде спостерігатися поліпшення цін, але вони не досягнуть $100”, – заявив голова нафтової держкорпорації Qatar Petroleum International Нассер Халіль ад-Джайда.
За матеріалами:
bloomberg.com
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас