Українці стали менше витрачати: життя подорожчало, а доходи впали — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Українці стали менше витрачати: життя подорожчало, а доходи впали

Особисті фінанси
1828
Трохи перебільшуючи, можна сказати, що якби українець у квітні 2015-го купив би стільки ж продуктів і послуг, як і в квітні 2014-го, то для цього йому треба було б на 60,9% більше грошей.
Традиційно, початок травня вважається гарячим сезоном для туристичного бізнесу. Але цього року оператори відзначили різкий спад попиту на свої послуги – на 40-60%. Багато українців залишилися вдома, інші самостійно організували свій відпочинок. І якщо торішнє падіння турпотоків, зазначене Держстатом, частково може бути пояснено тим, що з статистики були виключені тимчасово окуповані території, то втрати цього року (очікується спад до 60%) пояснюються головним чином падінням купівельної спроможності українців і подорожчанням їх повсякденному житті.
Через ті самі причини – падіння особистих доходів і скорочення не життєвоважливих витрат – пояснюється і падіння роздрібних продажів автомобільного палива. У березні продажі бензину через АЗС склали 59,3% від показника річної давності і 96% від лютневих продажів цього року.
Купівельна спроможність
Купівельна спроможність громадян в основному визначається рівнем їх доходів. Динаміку особистих доходів кожен з нас прекрасно знає. Для оцінки ж у масштабі країни можна використовувати тільки дані Держстату. Зрозуміло, до будь-якої інформації державної статистики в умовах, коли величезна частина економіки перебуває в тіні, потрібно ставитися обережно, але інший просто немає.
Експерти і політики наводять різні оцінки величини економічної “тіні” (від 20 до 40%), грубо оцінити її можна за допомогою даних того ж Держстату. Наприклад, витрати населення за підсумками 2014 р. на придбання товарів і послуг склали 1,305 млрд грн. А роздрібний товарообіг за підсумками року разом з оборотом ресторанного господарства – 0,904 млрд грн. Можна припустити, що різниця в 0,401 млрд грн (31% від споживчих витрат населення) і показує обсяг “тіні”. Хоча, звичайно, держстатистика і витрати населення вважає з похибками. Але все ж загальне уявлення про картину вона дає.
Всі останні роки зростання номінального доходу громадян сповільнювався, а реальний дохід вже в минулому році скоротився на 8,4%, спад цього показника за підсумками поточного року майже напевно буде ще більше, бо виросте і падіння ВВП.
Основну частину свого доходу українці отримують у вигляді зарплати (у минулому році її частка була 40%). Середня номінальна зарплата в країні повільно, але зростає: у березні поточного року було 3863 грн порівняно з 3430 грн в травні 2014-го. Але весь цей приріст був з лишком перекритий двозначною інфляцією та зростанням цін на імпортні товари внаслідок девальвації гривні.
Але реальні зарплати не тільки зменшуються, багатьом їх затримують.Так станом на 1 квітня сума невиплачених зарплат в країні склала 1,617 млрд грн (5% фонд оплати праці у березні), причому 71% боргів припадало на економічно активні підприємства.
І заборгованість зростає: порівняно з 1 січня він збільшилася на 22,5%, а з 1 березня – на 2,7%. При цьому майже чверть боргу (24,9%) утворена державними підприємствами.
Зарплату в повному обсязі до 1 квітня в країні не отримали 215,4 тис. осіб (2,6% штатної чисельності працівників), це на 7% більше, ніж було станом на 1 березня. Сума боргу на одну людину становила 5328 грн.
Істотну частину доходу багатьох сімей складають різні види соціальної допомоги (за підсумками 2014-го в середньому по країні її частка була 37,2%). Зокрема, у березні цього року субсидії для відшкодування витрат на оплату послуг ЖКГ отримували 1,26 млн домогосподарств, причому їх число збільшилося з початку року на 392 тис.
Подорожчання життя
Інтегрованим показником зростання вартості життя в країні може служити інфляція. Держстат оцінює її індексом споживчих цін, в оцінці росту цін він дуже обережно, але все одно змушений визнати, що інфляція у квітні в річному вирахуванні склала 60,9%.
Індекси споживчих цін на товари та послуги у квітні,% в річному обчисленні
Сергій Гусев
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас