Шоколадна історія: Експерти розповіли, чи продасть Порошенко заводи Roshen — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Шоколадна історія: Експерти розповіли, чи продасть Порошенко заводи Roshen

Особисті фінанси
975
Американське Агентство Bloomberg написало про те, що Петро Порошенко досі так і не зміг позбутися свого головного активу – з тієї причини, що на нього не знайшлося хорошого покупця.
За словами гендиректора Roshen В’ячеслава Москалевського, президент оцінює свою компанію приблизно в $3 млрд. А єдина компанія, що проявляє до Roshen серйозний інтерес, Nestle, – в $1 млрд.
Переговори про продаж активу все ще тривають, сказав керівник президентської компанії, але попит “не просто поганий, а дуже поганий”. Крім того, він додав, що президент більше зацікавлений саме в тому, щоб розвивати бізнес, ніж продавати його.
Чи варта компанія Roshen $3 млрд і чи справді її неможливо продати в нинішніх умовах, журналісти запитали інвестиційного аналітика і політолога.
Володимир Фесенко, політолог
Тема про продаж Roshen буде підніматися постійно. Це слабке місце Порошенка. Він емоційно пообіцяв продати активи, і на цьому його зараз ловлять.
З точки зору бізнесу, продавати таку успішну компанію, навіть в умовах кризи, за менші гроші, ніж можна було б виручити за інших умов, було б не зовсім правильно. І виходячи з логіки бізнесмена, Порошенко навряд чи на це піде. З іншого боку, мені здається, що у нього ставлення до Roshen – ще й як до дитини. Це все-таки не просто успішна компанія. Це компанія, яка носить фамільне ім’я, яка стала успішним продуктом. Це як розлучитися з членом сім’ї. Будь-який інший бізнес він продав би.
Насправді тут треба чесно визнати, що є механізми, які застосовуються в США і Європі – це механізми зовнішнього управління, довірчого управління. Віддається бізнес в управління.
Наскільки я розумію, у нас тут використовується схема передачі управління трудовому колективу, юридично теж використовуються відповідні механізми, щоб не було конфлікту політичних і бізнес інтересів.
Тема “обов’язково повинен продати” – думаю, її треба трохи опустити або зробити більш реалістичною. Мова йде про досить велику компанію, і цей продаж не повинен перетворюватися на самоціль. Головне, щоб не було ніяких дій, спрямованих на державне сприяння цієї компанії або цього бізнесу, щоб не було якихось підтверджень з точки зору конфлікту політичних і бізнес інтересів. Якщо цього не буде, то, я думаю, нічого страшного. Критика буде, але це сприймати треба спокійно.
Андрій Нестерук, голова департаменту управління активами інвесткомпанії Jaspen Capital Partners
$3 млрд – це явно завищена ціна. Roshen не є публічною компанією, тому вони не публікують регулярно аудиторську звітність. Але якщо ми подивимося на капіталізацію МХП [компанія Миронівський хлібопродукт], яка плюс-мінус з того ж сектора – зараз він оцінюється в $200 млн. Боргове навантаження у МХП вище, ніж у Roshen, але, тим не менш EBITDA у компанії вище, ніж у Roshen.
Тому сказати, що $3 млрд – це зараз реалістична ціна, напевно, не зовсім правильно. $3 млрд – це, можливо, була ціна за Roshen в найкращий час. Я не впевнений, що такі ціни зараз затребувані.
Цифра $1 млрд вже трохи реальніша. Мільярд, на мій погляд, досить хороша ціна в даний час. Якщо порівняти з іншими українськими компаніями, наприклад, частково з Kernel, гарне порівняння – це МХП, то краще ціни, ніж мільярд, думаю, за Roshen зараз дуже складно отримати.
Ціни на активи дійсно впали. Впала кількість потенційних покупців, ринок став досить дрібним, гравці не готові багато платити, але навіть гравця, який готовий заплатити середню ринкову ціну, треба дуже довго шукати.
За матеріалами:
НВ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас