Українців змушують користуватися "брудним" газом за завищеними цінами, - експерт — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Українців змушують користуватися "брудним" газом за завищеними цінами, - експерт

Енергетика
4094
Якість природного газу для населення в Україні не відповідає навіть мінімальним вимогам до газу в європейських країнах.
Такі результати аналізу, проведеного фахівцями ГО “Громадський аудит”.
“Ми живемо за ГОСТом майже 30-річної давності, де абсолютно не враховуються сучасні технології видобутку і очищення газу. Тому населенню пропонується низькокалорійний газ, який вимагає додаткових обсягів споживання. Так, за вітчизняними нормами, теплота згоряння природного газу повинна бути як мінімум 7600 ккал / м3 (31,8 МДж – мегаджоуль), що менше мінімальних вимог до якісних показників газу в країнах ЄС, не кажучи вже максимальних, що доходять до 50 МДж. Загалом, європейці отримують газ із середньою калорійністю 40 МДж, що на 30% вище наших норм “, – розповідає керівник ГО” Громадський аудит “Максим Гольдарб.
p =. ! Http: //fs39.www.ex.ua/show/786821294676/163079651/163079651.png? 1600!
Крім того, за його словами, в Європі газ доводять до потрібних фізико-хімічних показників спеціальної очищенням, в Україні ж цього не роблять. “Ось і відповідь на питання українських споживачів, які не розуміють, чому так довго у них закипає вода в чайнику. Нас зобов’язали платити за ринковими європейськими цінами за “брудний”, низькоякісний продукт, який абсолютно не відповідає їх стандартам якості”, – відзначає фахівець.
Він додає, що це також одна з причин того, чому обсяги використання газу в Україні вища, ніж у Європі, адже чим нижче калорійність газу, тим більше обсяг його споживання, і навпаки. Крім того, більшість країн практикують продаж газу не тільки за обсягом, але і за якістю, як це відбувається з бензином. І якщо подивитися ГОСТ і змусити НАК “Нафтогаз України” очищати газ і підвищити його калорійність, то річні обсяги споживання газу можна скоротити на 3 млрд куб. м.
Максим Гольдарб вказує, що на сьогодні споживачі фактично не можуть захистити свої права і перевірити, наскільки якісний газ вони спалюють у власних конфорках і газових котлах. “Ми маємо право на зменшення плати за газ у разі погіршення якісних показників газу та зниження тиску газу, на отримання перерахунку розміру плати за неякісні послуги з газопостачання. Однак отримати ці гроші фактично неможливо, адже в Україні просто не передбачений механізм незалежного контролю за цим – якість газу контролюють тільки постачальники послуг “, – резюмує він.
Відзначимо, визначення якісних показників природного газу, що надходить в Україну, здійснюється на газовимірювальних станціях та пунктах вимірювання витрати газу (ГВС та ПВВГ), які розташовані на вході магістральних газопроводів в Україні.
Контроль за роботою вимірювальних комплексів і надходженням газу в українську ГТС здійснюють представники НАК “Нафтогаз України”.
Для проведення аналізу якості газу в ДК “Укртрансгаз” створені 69 хіміко-аналітичні лабораторії, акредитовані та атестовані Держстандартом.
Перевірка якості (калорійності) природного газу, який використовує населення, може бути здійснена за заявою громадян. Тобто, у разі виникнення сумнівів споживач може самостійно замовити проведення додаткового аналізу ФХП газу, що може зробити постачальник (облгаз) за явно заниженими і застарілим ГОСТам.
Аналіз якості природного газу в нафтогазовій галузі України протягом майже 20 років виконує УкрНДІгаз, на який з 1999 року були покладені функції галузевого Центру з контролю якості газу НАК “Нафтогаз України”. При цьому Інститут є філією ВАТ “Укргазвидобування”, здійснює наукове і проектне забезпечення всіх видів діяльності нафтогазового комплексу від підготовки ресурсної бази, пошуку, розвідки родовищ, їх розробки, експлуатації свердловин, видобутку, підготовки, переробки сировини, транспортування природного газу в промислове обладнання споживача, екологічної безпеки.
За матеріалами:
УНН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас