В українців з'явився новий шанс утриматися на роботі, - юристи — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

В українців з'явився новий шанс утриматися на роботі, - юристи

Особисті фінанси
4274
Українцям надали додаткову можливість утриматися на робочому місці і не потрапити під скорочення штату. Розглядаючи справу №6-40цс15, Верховний суд постановив, що при звільненнях роботодавці повинні пропонувати людям альтернативу.
«Тобто перш, ніж скорочувати людину, підприємство повинно йому запропонувати всі наявні у нього аналогічні за кваліфікації та спеціалізації вакансії аж до моменту звільнення. Тобто спробувати працевлаштувати працівника в іншому підрозділі, і тільки якщо ніяких відповідних пропозицій не знайде, його скорочувати. Висновок з рішення ВСУ простий: якщо з’ясується, що компанія, скорочуючи одних фахівців, паралельно набирає інших – аналогічної спеціальності, і не пропонує місця, які звільняються людям, то можна буде оскаржити ці дії в суді. Людина зможе по суду відновитися на роботі, і вимагати відшкодування збитку – виплатити зарплату за весь час тяжби, поки людина відстоював свої права », – пояснив ситуацію старший партнер адвокатської компанії« Кравець та Партнери »Ростислав Кравець.
Цього року трудових спорів стає все більше, тому юристи вважають рішення Верховного суду дуже актуальним.
«Наприклад, якщо судити по клієнтах нашої фірми, то кількість таких позовів зросла десь на 30%. Роботодавець практично у всіх випадках намагається зробити так, щоб не пропонувати працівнику ніяких інших вакансій. Мотивація проста – економія коштів. Це, по суті, і є основною метою загальної оптимізації кадрів », – відзначив керуючий партнер адвокатської колегі «STATUS» Артем Пепа.
Тенденцію підтверджують і кадрові фахівці. Відповідно до одного з останніх досліджень порталу hh.ua, кожен третій роботодавець в Україні має наміру скорочувати персонал в 2015 р І більшість з них звільнить до 30% співробітників.
Правознавці стикаються з різними ситуаціями в компаніях: десь людей звільняють саме через ахову економічну ситуацію, а десь просто користуються ситуацією. «Роботодавці часто не можуть запропонувати альтернативну посаду звільняти співробітників, так як скорочення відбуваються більше ніж на половину чисельності всього штату. Але, незважаючи на це, багато роботодавці хочуть просто «оновити» колектив або таким чином звільняють неугодних співробітників, прикриваючи звільнення підставою, яку, на їхню думку, буде важко оскаржити в суді », – запевнив старший юрист ЮК Prove Group Антон Каганець.
Другу версію підтвердила і юрист ЮФ «Астерс» Вольга Шейко, але навіть у непростій ситуації порадила людям відстоювати свої права. «Є ряд рішень, які демонструють, що найчастіше, скорочуючи які-небудь відділи або цілі підрозділи, насправді їх повноваження передаються таким же, аналогічним, в рамках одного підприємства або структури. Якщо ж даний факт буде встановлено судом, то шанс відновитися на роботі все ж існує. З іншого боку складність полягає в тому, що у працівника немає доступу до документів, які видаються на високому рівні і далеко не завжди є документами доступними для загального користування. Тому дізнатися про дійсний стан справ вкрай складно », – сказала вона. У подібних ситуаціях можна спробувати попросити інформаційної допомоги у колег або у профспілок.
За матеріалами:
Вісті
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас