Яценюк запрошує європейські компанії в акціонери української ГТС — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Яценюк запрошує європейські компанії в акціонери української ГТС

Енергетика
274
Україна закликає компанії з країн Європейського Союзу стати акціонерами української газотранспортної системи (ГТС), щоб підвищити енергетичну незалежність в Європі, заявив прем’єр-міністр Арсеній Яценюк.
“Ми хочемо бачити наших європейських друзів і партнерів акціонерами української ГТС”, – сказав глава українського уряду на пленарному засіданні саміту “Україна-Європейський Союз” у Києві в понеділок.
“Це найкраща відповідь на енергетичну незалежність України та ЄС і створить нову енергетичну політику в цілому в Європі”, – сказав А.Яценюк.
Як повідомлялося, закон “Про внесення змін до деяких законів України про реформування системи управління єдиної ГТС України” вступив у дію з 10 вересня 2014 року. Згідно з ним, ГТС і підземні сховища газу (ПСГ) залишаються в держвласності, однак відтепер їх можна передавати в управління спеціально створеним компаніям. У цих управляючих компаніях українська держава отримає контрольний пакет, а решта акцій можуть придбати європейські та американські компанії.
Уряд планує створити дві компанії, що обслуговують ПСГ і ГТС, за участі американських і європейських партнерів. Документом знімаються обмеження на передачу в оренду або концесію магістральних газопроводів і ПСГ підприємству / підприємствам на платній основі без права відчуження для здійснення функцій оператора ГТС і / або ПСГ.
Зазначена передача майна в оренду може здійснюватися виключно з метою та на виконання зобов’язань, взятих Україною відповідно до закону “Про ратифікацію протоколу про приєднання України до договору про заснування Енергетичного співтовариства” на підставі договору та на умовах, затверджених Кабміном, з урахуванням принципів дотримання економічної безпеці держави.
При цьому, функції оператора єдиної ГТС України можуть бути закріплені за підприємством, засновником і власником якого може виступити виключно держава, державне підприємство (володіння не менше 51% корпоративних прав) або юридична особа (юридичні особи), яке належить і контролюється резидентами країн Європейського Союзу , США чи Європейського Енергетичного співтовариства, а також є оператором системи транспортування газу або членом Європейської мережі операторів системи транспортування газу, сертифікованим відповідно до вимог статті 10 директиви 2009/73 / ЄС Європейського парламенту та Ради щодо спільних правил для внутрішнього ринку природного газу.
Такі ж умови повинні бути застосовані відносного оператора ПСГ.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас