Абромавічус вважає скасування додаткового імпортного збору недоцільним — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Абромавічус вважає скасування додаткового імпортного збору недоцільним

Казна та Політика
1268
Скасування додаткового імпортного збору в розмірі 5-10% поки недоцільна, повідомив міністр економічного розвитку і торгівлі Айварас Абромавічус.
“Я не думаю, що він буде скасовуватись прямо зараз, тому що ті проблеми, які за допомогою цього податку намагалися вирішити, щи не повністю пішли”, – сказав він в кулуарах симпозіуму “Україна: Звільнення від пострадянської спадщини?”.
За словами А.Абромавічуса, додатковий збір був введений як один із заходів щодо стримування імпорту з метою вирівнювання торгового балансу і зниження тиску на національну валюту.
“Начебто за останні місяці спостерігаються позитивні тенденції, але розслаблятися ще рано”, – сказав він.
Міністр сказав, що на переговорах з Світовою організацією торгівлі (СОТ) обговорюватимуться наслідки введення додаткового імпортного збору і Україна буде захищати свою позицію.
А.Абромавічус зазначив, що додатковий імпортний збір негативно вплинув на деякі підприємства – раніше вони імпортували комплектуючі та експортували готову продукцію з більш високою доданою вартістю, але після введення збору перенесли виробництво в інші країни, в результаті чого постраждав і український експорт.
“Вивчимо, проконсультуємося з Міністерством фінансів, з Національним банком і якщо далі курс буде продовжувати нас радувати своєю стабільністю і передбачуваністю, то в результаті ми б хотіли прийняти рішення про зняття”, – сказав він.
Як повідомлялося, Україна 25 лютого у зв’язку з різким погіршенням платіжного балансу ввела додатковий імпортний збір на імпорт, окрім критичного, прописаний у прийнятому парламентом в кінці 2014 року за пропозицією уряду законі “Про стабілізацію платіжного балансу України”.
Додатковим імпортним збором за ставкою 10% оподатковуються готові харчові продукти; продукти, жири та олії тваринного і рослинного походження; алкогольні та безалкогольні напої; тютюн і його замінники; оцет; живі тварини (товарні групи 1-24 за УКТЗЕД). Під 5% збір підпадають всі інші товари за винятком “життєво важливих”, до яких парламент відніс більшість енергоносіїв, а також деякі медикаменти.
Голова комітету Верховної Ради з питань податкової та митної політики Роман Насиров вже заявив, що комітет підтримує лібералізацію додаткового імпортного збору в розмірі 5-10% у зв’язку з позитивною динамікою зовнішньої торгівлі товарами в перші місяці 2015 року.\
Вісім депутатів Верховної Ради України від фракції “Батьківщина” 20 квітня зареєстрували в парламенті законопроект про скасування додаткового імпортного збору.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас