Моніторинг викидів в атмосферу пропонують профінансувати за рахунок місцевих фондів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Моніторинг викидів в атмосферу пропонують профінансувати за рахунок місцевих фондів

Енергетика
175
Для встановлення спеціальних датчиків на підприємствах-забруднювачах з метою моніторингу кількості викидів в атмосферу можна було б використовувати кошти місцевих фондів охорони навколишнього природного середовища. Про це повідомив заступник міністра екології та природних ресурсів України Сергій Курикін.
“Сьогодні, згідно з чинним законодавством, 80% надходжень у вигляді штрафів, екологічних зборів і податків потрапляють до місцевих бюджетів, тому вони мають ресурс, який можна було б використовувати”, – зазначив Курикін.
За його словами, проблемою є те, що сьогодні дані збори входять в загальну частину бюджету, і якщо є більш пріоритетні витрати, то вони витрачаються на місцях з іншою метою. “Але якщо говорити про це питання в цілому, то можна і потрібно використовувати кошти місцевих фондів охорони навколишнього природного середовища”, – підкреслив заступник міністра.
Він також зазначив, що встановлення спецдатчиків дасть реальну картину викидів.
“Якщо ми збираємося серйозно займатися питаннями кліматичної політики, чітко розраховувати обсяги викидів, що здійснюються в Україні, ми повинні орієнтуватися не тільки на статистичні дані, які формуються за рахунок формальних довідок власників підприємств. Ми повинні мати чітку об’єктивну картину – це складова системи моніторингу, вимагає удосконалення”, – заявив Курикін.
За його словами, в Рамковій конвенції ООН про зміну клімату записаний принцип загальної, але диференційованої відповідальності за вплив на навколишнє природне середовище, зокрема, кліматичні процеси. Заступник міністра вважає, що було б справедливо, якби тягар витрат з встановлення таких датчиків несли як власники підприємств, так і бюджет.
“При цьому самі підприємства повинні також нести істотне навантаження – це може бути 50/50 або 70% – підприємства і 30% з фонду – це вже питання, яке можна погоджувати і обговорювати. Це має вирішуватися на партнерських засадах”, – заявив Курикін.
Зазначимо, в кінці лютого Господарський суд Запорізької області зобов’язав ПАТ “Маріупольський металургійний комбінат ім. Ілліча” відшкодувати 1 млн 125 тис. грн за забруднення навколишнього середовища.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас