НБУ допускає перевищення фактичної інфляції прогнозного показника на кінець 2015 — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

НБУ допускає перевищення фактичної інфляції прогнозного показника на кінець 2015

Казна та Політика
594
Національний банк допускає перевищення фактичної інфляції прогнозного показника на кінець 2015 року.
Про це йдеться в повідомленні регулятора.
22 і 23 квітня відбулося чергове засідання комітету з монетарної політики Національного банку, на якому було прийнято рішення рекомендувати правлінню Національного банку не змінювати діючий рівень облікової ставки 30%.
Під час засідання комітету його членами були заслухані доповіді фахівців Нацбанку щодо макроекономічної ситуації, зокрема інфляційних процесів, розвитку ситуації на грошово-кредитному ринку, ризиків для стабільності гривні.
Інфляційний сплеск у березні (приріст індексу споживчих цін виріс до 45,8% у річному вимірі) був значною мірою наслідком істотного курсового знецінення гривні в кінці лютого 2015 року та ажіотажного споживчого попиту, викликаного погіршенням очікувань.
Однак введення Національним банком комплексу заходів, зокрема підвищення процентних ставок і посилення адміністративних обмежень, дозволило не тільки стабілізувати ситуацію на валютному ринку, а й досягти зміцнення національної грошової одиниці.
Протягом більшої частини березня й квітня обмінний курс знаходився на рівні 21-23 UAH/USD, а Національний банк мав можливість купувати іноземну валюту на ринку для поповнення міжнародних резервів.
Протягом наступних місяців динаміка інфляційних процесів буде визначатися дією різноспрямованих факторів.
Так, заплановане підвищення адміністративно регульованих цін і тарифів та певна інерційність цінових процесів впливатиме на подальше зростання споживчих цін.
Враховуючи березневі показники, ризики перевищення фактичною інфляцією прогнозного показника на кінець 2015 року суттєво підвищилися.
У той же час поступове вичерпання впливу ефектів девальвації і підвищення адміністративно регульованих цін і тарифів, зниження сукупного попиту в економіці, стримана бюджетна і грошово-кредитна політика та усунення неефективної системи енергетичних субсидій буде стримувати зростання цін.
Перш за все це повинно позначитися на показниках базової інфляції.
Ключовою умовою поступового зниження інфляції є подальше збереження стабільності на валютному ринку, що допоможе усунути негативні інфляційні і девальваційні очікування.
Наступне засідання комітету відбудеться 27 і 28 травня.
Як повідомляло агентство, Національний банк допускає інфляцію за підсумками 2015 року більше 30%.
За матеріалами:
Українські Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас