НБУ зобов'язав банки стати "прозорішим" до 30 квітня — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

НБУ зобов'язав банки стати "прозорішим" до 30 квітня

Кредит&Депозит
873
Національний банк України зобов’язав банки оприлюднювати річну консолідовану фінансову звітність за 2014 з аудиторським висновком і відомості про власників у періодичних виданнях або в мережі Інтернет не пізніше 30 квітня.
Про це йдеться в листі регулятора комерційним банкам від 21 квітня.
«Банк зобов’язаний не пізніше 30 квітня наступного за звітним року оприлюднювати річну фінансову звітність та річну консолідовану фінансову звітність разом з аудиторським висновком, а також інформацію в обсязі, визначеному Національним банком України, про власників істотної участі в банку шляхом публікації у періодичних виданнях та / або поширення як окремих друкованих видань чи розміщення в мережі Інтернет», – сказано в листі НБУ з посиланням на норми чинного Закону України «Про банки і банківську діяльність». При цьому Нацбанк закликає банки забезпечити неухильне виконання даних норм.
Відзначимо, банківська система України за підсумками 2014 отримала 52 966 млрд грн збитків, у тому числі 52 українських банки з 163 працюючих на початок цього року фінустанов завершили рік зі збитками.
За 2014 та січень-квітень 2015 Нацбанк визнав неплатоспроможними 49 банків, які в даний час виводить з ринку Фонд гарантування вкладів фізосіб. За інформацією Фонду гарантування і Національного банку, основною причиною банкрутства банків і пізнього реагування на їхні фінансові проблеми регуляторів є масові викривлення у звітності фінустанов.
Згідно із законодавством про банківську діяльність, банк зобов’язаний забезпечити проведення щорічної перевірки своєї фінансової звітності зовнішнім аудитором, сертифікованим в рамках правил Аудиторської палати і НБУ. За чинними стандартами аудитор несе солідарну відповідальність з керівництвом банку за достовірність перевіреної звітності.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас