Влада хоче вдвічі знизити норми споживання газу (інфографіка) — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Влада хоче вдвічі знизити норми споживання газу (інфографіка)

Енергетика
6305
Слідом за підвищенням тарифів і зниженням норм споживання “струму” (за мінтарифом з квітня можна сплатити не 150, а 100 кВт-год, все, що понад, на 70% дорожче) і води, українцям можуть урізати вдвічі і норми споживання газу для приготування їжі.
Таку пропозицію Нацкомісія з регулювання енергетики і компослуг (НКРЕ) внесла в Кабмін. А саме: знизити з 6 до 3 куб. м на місяць норму газу на людину в будинках з гарячою водою, в будинках без гарячої води з 9 до 4,5 куб. м, на плиту та газовий нагрівач – з 18 до 9 куб. м. Газ, нагадаємо, з квітня подорожчав для них в 6 разів – до 7,2 грн / куб. м.
У прес-службі Кабміну нам повідомили, що документ розглянуть найближчим часом. НКРЕ поки не відповіла на письмовий запит “Сегодня”, коли планується переглянути норми щодо газу, але в облгазах нам підтвердили, що норми дійсно уріжуть удвічі, можливо, вже з травня-червня. При цьому рівень оснащення населення газовими лічильниками залишився низьким. За даними НАК “Нафтогаз”, з 14 млрд “кубів” на рік, які витрачають в багатоквартирних будинках та приватному секторі, 1,4 млрд куб. м (10%), споживається без лічильників. У такому випадку оплата газу здійснюється виходячи з нормативів, і по них же нараховується розмір субсидій.
НЕ ЕКОНОМІЯ, А ВИТРАТИ. Знижуючи норми споживання, уряд намагається стимулювати людей до економії, але на ділі результати будуть діаметрально протилежними, вважають експерти. “Логіки не бачу, все йде за принципом” де б ще щось скоротити “Урізання норм треба, щоб менше грошей виділяти з бюджету на субсидії, щоб люди намагалися вкладатися в норми, а те, що більше, – оплачували повністю”, – каже експерт Інституту енергетичних стратегій Юрій Корольчук.
Найбільше від зниження норм постраждають малозабезпечені сім’ї та облгази. “Скорочення споживання залишиться на папері, оплата різниці між реально спожитим газом у розмірі 1,4 млрд “кубів” і нарахованими за скороченим вдвічі нормативам – 700 млн куб. м. ляже на плечі облгазів.
За підрахунками, вони понесуть збиток у вигляді боргу перед “Нафтогазом” до 5 млрд грн”, – говорять в прес-службі ПАТ “Київоблгаз”.
Від зниження нормативів виграють лише ті, хто не отримує субсидій і не має газових лічильників – у них буде можливість платити вдвічі менше. “Такі споживачі не будуть зацікавлені встановлювати лічильники і економити”, – резюмують в прес-службі ПАТ “Харківгаз”.
ОПАЛЮВАЛЬНИЙ СЕЗОН. “Нафтогаз” вже припустив, скільки він купить газу на новий опалювальний сезон (див. Інфографіку). Там теж скаржаться на збитки, натякаючи, що тарифи треба ще піднімати. На думку директора енергопрограмм Центру світової економіки і міжнародних відносин НАНУ Валентина Землянського, розрахунки не зовсім коректні з двох причин: “Перша – передбачається, що населення платитиме за газ по мінтаріфам, але оскільки тепер обсяги споживання розраховуються помісячно, а не за весь рік, як раніше, то в 200 куб. м. на місяць на опалення мало хто вкладеться, і будуть платити за перебір вдвічі дорожче, а це не враховується. Друга – не можна змішувати населення і збиткову через величезні втрат тепла сферу ЖКГ. Якщо вкласти гроші в модернізацію котлів і теплотрас, витрата газу на опалення зменшиться вдвічі, і про збитки можна буде забути”.
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас