Війна з армією чиновників — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Війна з армією чиновників

Світ
759
В Україні не так багато держслужбовців, як прийнято думати
В Україні стало менше держслужбовців. За даними Держслужби статистики, за минулий рік їх кількість скоротилася приблизно на 12%. Ця цифра оманлива. Якщо проаналізувати дані по регіонах і врахувати окуповані території, то вийде, що чиновників стало менше всього на 0,4%.
Такий стан справ, м’яко кажучи, йде в розріз із заявами уряду. Більше року тому прем’єр-міністр Арсеній Яценюк обіцяв звільнити 10% державних службовців. Цей обман, швидше за все, засмутить багатьох українців. Адже в нашій країні чиновник уособлює собою корупцію і неефективну роботу. Для цього є всі підстави. За даними Світового банку, ефективність державного управління у нас складає всього 30% з максимально можливих ста. У Європейському союзі цей показник – близько 70%.
Але чи можна стверджувати, що масові звільнення чиновників змінять ситуацію?
Чи багато в Україні держслужбовців
Думка про те, що в Україні величезна кількість державних службовців, – це міф. За даними Організації економічного співробітництва та розвитку (OECD), частка чиновників у загальному числі працездатного населення нашої країни – 5,7%, тоді як у розвинених країнах – 16%. А в деяких – і 30%.
Низьке ж співвідношення держслужбовців до «робочої маси» – зовсім не ознака високого економічного розвитку країни. У Євросоюзі найменше чиновників на робочу душу – 7,9% – в Греції, яка на межі вильоту з єврозони.
Чиновники і корупція
Прямого зв’язку між кількістю чиновників і корупцією теж немає. Серед розвинених країн найвища щільність держслужбовців в скандинавських країнах. Наприклад, у Данії число людей, що обслуговують держава, зростає вже 10 років. І досягло 30% від працездатного населення.
При цьому проблем з професійною охайністю у данців немає: згідно з рейтингом Transparency International, в країні найнижчий рівень корупції у світі.
Якщо вірити Світовому банку, секрет успіху Данії криється, насамперед, в ефективності роботи чиновників. У рейтингу ефективності державного управління датські чиновники отримали 99,04%. Тобто працюють практично ідеально.
Зарплата та боротьба з корупцією
Незважаючи на те, що в Україні чиновників в п’ять разів менше, ніж у Данії, з корупцією справи у нас куди гірше. У тому ж рейтингу Transparency International ми знаходимося на 142 позиції нижче данців.
Статистика СБ ще цікавіше: в Україні ефективність контролю корупції – 12%. У Данії – 100%. Банк підрахував, що за роки правління Віктора Януковича цей показник у нас впав на 10 процентних пунктів – з 22,8%.
Саме корумпованість чиновників Світовий банк вважає головною причиною низької ефективності державного управління в Україні. Влада цього не заперечує. Для боротьби з «недугою» створили Національне антикорупційне бюро.
На зниження рівня корупції в Україні може вплинути і оплата праці. Сьогодні зарплати українських чиновників найнижчі в Європі. За даними OECD, в середньому в розвинених країнах місячна зарплата чиновника вищої керівної ланки – близько 9500 євро. Найбільш високооплачуваний держслужбовець в Україні – Президент. Зарплата Петра Порошенка – близько $1000 на місяць.
Віталій Ермаков
За матеріалами:
Hubs
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас