Глибоко підуть — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Глибоко підуть

Енергетика
281
Приватні газовидобувачі планують використовувати «Нафтогаз» як донора
На якомусь етапі нововведення на газовому ринку стали такими кардинальними, що учасники цієї сфери просто перестали їх сприймати. І почали знаходити вихід із глухого кута в загостренні відносин із владою. Так було, наприклад, з торішньою постановою Кабміну №647, якою всі великі споживачі газу були в примусовому порядку переведені на закупівлю цього ресурсу в одного продавця — НАК «Нафтогаз України». Це рішення позбавило приватний промисел найбільш платоспроможної категорії споживачів, тому постраждала сторона заблокувала це рішення за допомогою судових рішень.
БУДНІ БІОФІТІВ
Така ж мізансцена спостерігається по всьому фронту відносин приватних компаній і уряду. Явного лідера в цій боротьбі не було, але зараз у грошей з’явилася можливість перемогти адміністративний ресурс. Цей шанс видався приватникам на днях, коли у Верховній Раді було зареєстровано законопроект №2395, яким пропонується кардинальним чином переглянути правила гри на газовому ринку. Йдеться про внесення змін до Податкового кодексу України, після яких у приватних газодобувних компаній з’явиться можливість продавати газ безпосередньо НАК «Нафтогаз України».
На практиці запропонована схема відносин виглядає просто. Газодобувач звертається до держмонополії із повідомленням про необхідність викупу його ресурсу, після чого остання зобов’язана протягом трьох днів підписати із заявником відповідний спеціальний договір і акт прийому­передачі. Незважаючи на те, що ці умови не залишають свободи вибору «Нафтогазу», ресурсне перевантаження НАК не загрожує. По­перше, тому що частка приватників у загальному обсязі видобутку газу в країні навіть у кращі часи не дотягувала до 20%. По­друге, законопроект передбачає жорстку прив’язку суми спецдоговору до зобов’язань компанії­реалізатора з оплати ренти: перше не може перевищувати друге.
Ненав’язливий тон пропонованого нововведення підвищує шанси прийняття парламентаріями законопроекту №2395. Більш того, його автор, депутат Опозиційного блоку Олександр Онищенко, стверджує, що ця ідея допоможе стабілізувати фінансовий стан приватних газовидобувників, а разом із ним і їхні виробничі показники. Ця тема стала особливо актуальною в Україні ще кілька місяців тому, коли приріст видобутку приватників почав сповільнюватися буквально на очах. Цю тенденцію гравці ринку пояснюють надмірною жадібністю уряду, який у минулому році підняв рентну плату з видобутку газу вдвічі — до 55%.
А з початку 2015 року додатковий сюрприз чекав бізнесменів, які ведуть промисел в рамках договорів про спільну діяльність: з 1 січня ставку для них було підвищено до 60% від вартості газу. При цьому з другого кварталу ц.р. вона вже становить 65%, а з третього її піднімуть до 70%.
Під тиском цих поборів багато добувачів стали згортати інвестпрограми, а деякі з них просто перестали платити ренту. Але за допомогою запропонованих Онищенком коригувань Податкового кодексу компанії фактично зможуть розраховуватися з державою бартером (газом). Саме тому в уряді до цієї пропозиції ставляться лояльно. За такої протекції у законопроекту №2395, який днями буде винесено на розгляд парламенту, є шанси стати нормою.
ІДЕАЛЬНЕ СЕРЕДОВИЩЕ
Наслідки не змусять себе довго чекати. Щоправда, не факт, що вони будуть на користь держави. Наприклад, через ціну, за якою «Нафтогаз» викуповуватиме паливо у приватників. Відповідно до законопроекту №2395, вона відповідатиме тарифу НКРЕКП, який встановлено для промислових споживачів. Це означає, що на наступному перепродажі газу промисловці НАК не зможуть заробити ні копійки, виконуючи роль лише гарантованої точки збуту ресурсу (за максимально допустимою ціною) для бізнесменів­газовидобувників.
У таких умовах учасникам промислу навіть не потрібно буде конкурувати один із одним за клієнтів. Що особливо актуально в нинішніх умовах скороченого попиту на ринку, викликаного внутрішньою економічною кризою.
І ще одна приємна новина. За запропонованим законопроектом правилами, добувачі мають право не платити ренту до тих пір, поки «Нафтогаз» не розплатиться з ними повністю. Таким чином, у приватних компаній з’являється привід для своєрідних податкових канікул за найменшої заборгованості з боку компанії Андрія Коболева. Скористатися ними напевно побажають всі учасники ринку: від середняків на кшталт Онищенка, який контролює газодобувне ПАТ «Пласт», до таких важковаговиків, як Ігор Коломойський («Укрнафтобуріння»), Микола Злочевський («Парі»), Віктор Пінчук («Гео Альянс») і пригаслої олігархічної зірки Ріната Ахметова («Нафтогазвидобування»).
За матеріалами:
Коментарі
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас