Нацбанку видали справу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Нацбанку видали справу

Кредит&Депозит
797
Народні депутати стурбовані долею державних коштів, які залишилися в збанкрутілих банках. За їх скаргою столична прокуратура почала розслідування дій співробітників НБУ, яких підозрюють у перевищенні службових повноважень при видачі кредитів рефінансування. При цьому у ФГВФО стверджують, що застави, отримані НБУ, як правило, є ліквідними.
Питання грошей
Столична прокуратура зацікавилася законністю видачі рефінансування ряду банків. «Слідчий відділ прокуратури Києва проводить досудове розслідування у кримінальному провадженні за попередньою кваліфікацією ч. 2 ст. 364 Кримінального кодексу за зверненням народних депутатів Максима Полякова та Степана Барни щодо можливих неправомірних дій посадових осіб Нацбанку при проведенні грошово-кредитної політики, а також з інших питань», – пояснили в п’ятницю агентству« Інтерфакс-Україна »у прес-службі прокуратури.
Першим інформацію про це розслідування розповсюдило міжфракційне парламентське об’єднання «Депутатський контроль», до якого входить і секретар комітету з питань фінансової політики та банківської діяльності Максим Поляков («Народний фронт»), і член комітету з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи Степан Барна («Блок Петра Порошенка»). До слова, 2 квітня він став головою Тернопільської ОДА
І хоча депутати зробили акцент на тому, що кримінальне провадження щодо «зловживання владою та службовим становищем відкрито проти керівництва НБУ (глава НБУ – Валерія Гонтарєва) та інших службових осіб», у прокуратурі назвали невідповідною дійсності трактування про початок «кримінального провадження стосовно голови Нацбанку Валерії Гонтарєвої». Розслідування проводиться за фактом можливих зловживань, а не стосовно конкретних посадових осіб.
Даремно позичили
У депутатському зверненні йшлося про неправомірну видачу кредитів. «Посадові особи Нацбанку під керівництвом Гонтаревої протягом 2014 року і на початку 2015-го надали кредити рефінансування ПАТ« Всеукраїнський акціонерний банк »(ВіЕйБі Банк) на суму 5,5 млрд грн, КБ« Надра Банк »- 3,3 млрд грн, банку «Камбіо» – на суму 12 млн грн та АТ «Імексбанк» при низькому рівні ліквідності зазначених фінансових установ. Такі дії національного регулятора призвели до масового відтоку депозитів з боку населення », – йшлося в п’ятничному повідомленні міжфракційного парламентського об’єднання« Депутатський контроль »
Депутат Максим Поляков заявив, що є всі підстави підозрювати, що Нацбанк, надаючи кредити на 222 млрд грн, що не проконтролював їх використання. «Тому держкошти використовувалися не за призначенням», – упевнений він.
За 2014 НБУ дійсно видав кредитів на 222, 26 млрд грн, але з них 85,2% коштів у тому ж році було повернуто банками регулятору, оскільки більша частина цих коштів була кредитами овернайт – «на одну ніч». Загальна заборгованість банків перед НБУ зросла з 76120 млн грн до 108, 95 млрд грн, тобто на 32,830 млрд грн. З урахуванням боргу ФГВФО заборгованість перед НБУ до 1 квітня склала 130, 26 млрд грн.
При цьому глава НБУ Валерія Гонтарєва неодноразово заявляла, що центробанк має право надавати банкам кредити рефінансування, що видаються виключно під заставу. Невдоволення політиків вона пояснювала протидією її реформам. «Ми виводили з ринку банки, які відмивали гроші. Це кримінальний сегмент. Власники цих банків були, звичайно, незадоволені. Ви бачили ці мітинги у нас під стінами з гаслами: «Відставка – суд – в’язниця». Є незадоволені серед народних обранців. Депутат з «Фронту змін» Максим Поляков на всіх каналах розповідає, що Гонтарєва – головний корупціонер країни, вкрала $7 млрд, купила острів і вивезла туди свою сім’ю. «Острів» у нас, до речі, в Ірпені, моя сім’я там вже 15 років живе », – скаржилася глава НБУ в інтерв’ю виданню Hubs.
Можливості повернення
Банкіри вказують, що рефінансування, особливо зараз, видається під якісні застави, тому банкам отримати його досить складно. «У порівнянні з 2009 роком критерії видачі кредитів стали більш прозорими. Хоча більш жорсткими стали вимоги до застав, які надають банки. Але враховуючи ситуацію в країні, це зрозуміло. При відповідності банків цим критеріям, наскільки відомо, істотних проблем при отриманні кредитів не виникає», – зазначає начальник управління фінансового менеджменту Індустріалбанку В’ячеслав Скобін.
Тому великих проблем з поверненням кредитів НБУ з неплатоспроможних банків бути не повинно. «Самі живі активи в збанкрутілих банках перебувають у заставі НБУ під видане їм рефінансування. Від їх реалізації гроші підуть в першу чергу Національному банку », – говорив директор-розпорядник Фонду гарантування вкладів фізосіб Костянтин Ворушилін. У Нацбанку, наприклад, пояснювали, що з 12 млрд грн боргу банку «Надра» вони вже давно сформували резерви під старі кредити на 9 млрд грн, а під нові кредити у них є залоги.
Якщо ж якісь ресурси Нацбанку були виведені з банків, то відповідальність за ці дії лежить на менеджменті та акціонерів банків, а поверненням грошей повинні займатися правоохоронці. «Якщо виявляються викрадені кошти, то наслідок їх вилучає (якщо це готівка) або накладає арешт на рахунки. Якщо ж на ці гроші куплено майно, акції, корпоративні права, нерухомість і це чітко простежується, то на такі активи також накладається арешт », – пояснює ситуацію голова адвокатської групи «Солодко і Партнери» Євген Солодко.
Олена Губар
За матеріалами:
FinMaidan
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас