Україна вступить до ЄС, але членство в НАТО поки під питанням, - Клімкін — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Україна вступить до ЄС, але членство в НАТО поки під питанням, - Клімкін

Світ
2048
Глава МЗС України Павло Клімкін заявляє, що Україна однозначно буде в Європейському Союзі, однак залишається відкритим питання вступу країни в НАТО за умови неефективності реакції Альянсу на сучасні виклики.
“Я вважаю, що НАТО багато років свого існування було сконцентровано на статті 5 – на зобов’язаннях про взаємну оборону, на hard security. А ми говоримо, що у нас відбувається гібридна війна. Я на 100% не впевнений, чи є у НАТО повна готовність відображати подібні або майбутні гібридні війни, і чи є на сьогодні структура НАТО оптимальної для цього … Звичайно, НАТО адаптується. Тому я завжди абсолютно відверто кажу, що для нас участь у структурах та гарантії абсолютно критичними. Але якщо Україна не отримає гарантії від альянсу, то ми будемо змушені шукати інші варіанти “, – сказав він в інтерв’ю в п’ятницю.
Разом з тим, на питання чи стане Україна членом ЄС, П.Клімкін сказав: “Так, однозначно”.
Говорячи про альтернативні варіанти забезпечення України своєї безпеки, П.Клімкін сказав, що “ці варіанти забезпечення безпеки можуть створити для наших партнерів набагато більше викликів, ніж ті, що, як вони вважають, зараз існують у зв’язку з можливим членством України в НАТО”.
Розвиваючи свою думку про проблеми всередині Північноатлантичного альянсу, П.Клімкін зазначив, що сьогодні в Альянсі немає консенсусу з багатьох питань розвитку самого об’єднання. “НАТО – досить складно структурована організація, в якій є, наприклад, Канада і Туреччина. Тобто багато чого буде залежати від розвитку НАТО найближчим часом”, – сказав він.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас