Чиновники не можуть вимагати від ДТЕК продажу частини активів, - експерти — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Чиновники не можуть вимагати від ДТЕК продажу частини активів, - експерти

Енергетика
281
В Україні немає закону, який дозволяє вимагати від ДТЕК продажу частини активів, як це пропонує глава Міненерговугілля Володимир Демчишин. Таку думку висловив екс-глава Фонду державного майна України Олександр Бондар.
“Це питання не наважується окремими зустрічами з окремими олігархами, а тільки шляхом спеціального закону”, – сказав він.
“Смішно обговорювати такі заяви міністра. Такі пропозиції міністра нагадують міжсобойчики: зустрівся з одним олігархом і щось йому запропонував, той натомість щось попросив своє … Це несерйозно для міністра”, – вважає О.Бондар.
За його словами, ці юридичні норми не вирішуються в режимі “попросив – відмовив”.
“Я не думаю, що Демчишин така фігура, яка може щось вимагати”, – додав О.Бондар.
На думку директора аналітичного центру “Енергетика України” Олексія Чернявського, заяви глави Міненерговугілля про необхідність продажу активів приватної компанії з метою демонополізації мають ознаки корупції і вкрай негативно відбиваються на інвестиційному кліматі в країні.
“Змушувати до продажу активів приватну енергокомпанію під виглядом благих намірів демонополізації – неприпустимо. Це, як мінімум, перевищення повноважень міністром. Тут можна навіть говорити про ознаки корупції. І це дуже поганий знак для інвесторів. З таким підходом іноземці в енергетику не прийдуть”, – упевнений експерт.
Як вважає А.Чернявський, керівництву Міненерговугілля слід налагодити нормальний діалог з учасниками ринку, а також зайнятися реальним реформуванням енергоринку.
“Можна нескінченно говорити про боротьбу з монополістами в енергетиці, але галузь від цього ефективніше працювати не стане. На жаль, гаслами прикриваються реальні проблеми. Реформування енергоринку мало завершитися в середині 2017 року. Але в цьому напрямку мало що зроблено. А адже саме реформа енергоринку покликана посилити конкуренцію в сегментах виробництва і постачання електроенергії “, – підсумував він.
За матеріалами:
УНН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас