Розсекречено дані про найглибоководніший та цінний скарб — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Розсекречено дані про найглибоководніший та цінний скарб

Світ
2447
В результаті найглибоководнішої операції з підняття вантажу з дна моря, десятки тонн срібних монет повернулися в казну Великої Британії через 70 років.
Команда дослідників Deep Ocean Search повідомила про успішне закінчення операції з підняття вантажу з дна моря.
Дайверам вдалося дістати десятки тонн срібних монет з глибини 5150 м. Цінний скарб затонув разом з британським пароплавом City of Cairo (“Місто Каїр”), який у 1942 році прямував з Бомбея до Англії і був торпедований німецьким підводним човном у 772 км на південь від острова Святої Олени. Гроші призначалися для фінансування військових дій Великобританії.
Пароплав вважався зниклим майже 70 років. Лише у 2011 році за договором з урядом Великобританії команда Deep Ocean Search приступила до пошуку судна. Його вдалося виявити за допомогою сонара, однак дослідники не відразу здогадалися, що під ними саме корабель – пароплав був розламаний на 2 частини і покритий товстим шаром мулу, через що перетворився на пагорб, погано помітний для сигналів.
Операція з підйому знайдених скарбів проходила в 2013 році, проте дозвіл розсекретити інформацію про скарб було видано міністерством транспорту Великобританії тільки зараз.
Срібні монети, підняті з дна моря, були переплавлені у Великобританії та кошти від них надійшли в скарбницю, їх сучасна вартість оцінюється в 34 млн фунт стерлінгів (47 млн євро).
Перш ніж остаточно покинути місце дослідження, дайвери закріпили меморіальну дошку в пам’ять про 104 людей з судна “Місто Каїр”, які загинули, рятуючись на шлюпках після корабельної аварії.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас